Imagen periferica de los destrozos originados en La Palma tras la erupción del volcán

El volcà crea un núvol tòxic a La Palma i confinen milers de persones

Gairebé 3.000 persones més han hagut de ser confinades

El volcà Cumbre Vieja de La Palma continua avançant amb força i arrasant amb tot el que es troba. Durant les últimes hores, una de les notícies que més preocupaven era l'arribada de la lava a un polígon industrial al municipi de Los Llanos.

La colada ha arribat finalment a una fàbrica de ciment situada a la zona de Callejón de La Gata i ha generat un important núvol de gasos tòxics.

Les autoritats que estan coordinant l'emergència han reaccionat ràpidament i han decretat nous confinaments a les zones properes. Concretament, 2.500 i 3.000 veïns han estat alertats i només poden sortir de casa si és imprescindible.

La zona que ha quedat marcada en forma de rombe afecta tant els municipis d'El Paso com de Los Llanos de Aridane. En aquesta zona hi ha la cruïlla del Camino Cruz Chica amb la carretera LP-2 seguint a l'oest fins a la cruïlla amb Nicolás Brito Pai. També afecta des de la circumval·lació fins a la rotonda d'Hoyas Hondas.

La gent de l'interior de la zona afectada per l'incendi del mes d'agost i fins al camp de futbol d'El Paso queda confinada. S'inclou la zona a l'oest de la LP-3 fins a la rotonda del Sombrero.

 

L'aixecament del confinament dependrà de les anàlisis de la qualitat de l'aire

Després d'un cap de setmana marcat per les tremolors i la gran activitat piroclàstica del volcà, el seu pas cap al polígon és preocupant. Sobretot perquè hi ha diversos edificis d'empreses que treballen amb productes contaminants, com la fàbrica de ciment.

L'edifici ha quedat totalment arrasat i destruït a l'acte, resultat de les flames generades per l'impacte de la lava amb els materials de construcció. El contacte amb aquests materials ha generat un núvol encara més negre i espès. 

El director del Pla d'Emergències Volcàniques de Canàries (Pevolca), Miguel Ángel Morcuende, donava més detalls sobre el confinament. Afecta les zones indicades d'on només es pot sortir per motius de força major. En cas de desplaçament, es recomana utilitzar el vehicle i sempre amb les finestres tancades.

La brisa del mar estaria movent el núvol tòxic cap al nord-est, esperant que bufin els vents alisis. Tenen l'esperança que el confinament sigui només una mesura temporal. «Esperem que es dilueixi ràpidament i es puguin desconfinar», afirmava Morcuende. 

És cert que a mesura que la colada abandona la fàbrica de ciment, s'espera que el núvol ja no sigui tan espès. Però la seva velocitat d'avanç en aquesta zona és relativament lenta. La lava va arribar a la fàbrica durant la tarda del diumenge.

L'àrea afectada per la lava creix sense parar

El desbordament causat per l'ensorrament del con a la zona nord ha fet arribar la lava a aquesta zona. Ara ,s'ha creat una llengua amb dos ramals que no es descarta que arribi al mar i creï una nova Fajana a la zona de la platja d'El Perdido.

Els investigadors estan fent un mapa per veure quines zones podrien afectar-se novament. El que sí que es confirma és que «està causant més danys del que s'esperava». 

Malgrat tot, recorda que «l'autovia de lava», com l'ha anomenat, està «altament vigilada». Però de totes maneres, la superfície afectada pel magma continua augmentant. 

En les últimes hores, ja s'ha arribat a les 591,1 hectàrees, 65,33 més que ahir. Això implica un 10% més de creixement en un sol dia i seria la jornada amb més expansió en superfície de la lava fins ara.