Obert el termini d'un mes per a demanar l'ajuda especial de 430 euros: com fer-ho

El Govern va obrir ahir una pròrroga d'un mes per a demanar el subsidi especial per a l'atur, aprovat a principis de novembre

Imatge amb diversos bitllets i monedes d'euro
El Govern va obrir ahir una pròrroga d'un mes per a demanar el subsidi especial per a l'atur, aprovat a principis de novembre | Pixabay

Ahir, 25 de desembre, s'obria el termini perquè els treballadors que van esgotar la seva prestació contributiva per desocupació entre el 14 de març i el 30 de juny puguin demanar el subsidi especial de 430 euros. Es tracta d'una ajuda d'emergència aprovada pel Govern espanyol a principis del mes de novembre.

També poden sol·licitar l'ajuda els treballadors que es van quedar sense el subsidi per desocupació o sense la renda activa d'inserció. El ministeri de Treball i Economia Social ha obert avui el termini, i es tancarà dins d'un mes.

El Consell de Ministres va aprovar al novembre aquesta ajuda destinada als aturats que durant els mesos de confinament van perdre totes les prestacions de desocupació. Les persones que complien els requisits van poder sol·licitar el subsidi, però després de constatar que només van poder accedir a aquesta, el ministeri de Treball va ampliar el termini a 30 dies.

Aquest 25 de desembre i fins al 25 de gener el sistema estarà obert per a fer la sol·licitud. El ministeri de Treball va posar a disposició aquesta ajuda de 430 euros mensuals durant tres mesos, amb la intenció d'arribar a 250.000 aturats. Una xifra ja rebaixada de la intenció inicial, que cobria també als treballadors en aquesta situació fins a setembre, uns 500.000 treballadors en total.

Finalment es va reduir als aturats que havien esgotat les seves prestacions fins a juny. Segons la norma final, els requisits són estar a l'atur i inscrit com a demandant d'ocupació. També poden accedir al subsidi les persones que estan complint el mes d'espera per a accedir a l'ajuda especial una vegada esgotada la prestació contributiva.

No obstant això, l'ajuda és incompatible amb la percepció de l'ingrés mínim vital, la renda d'inclusió, el salari social o altres ajudes similars de les administracions públiques. De fet, en el mateix decret llei es va posar en marxa una altra prestació de desocupació de tres mesos per al personal tècnic o auxiliar en esdeveniments o obres culturals.

També es va prorrogar fins al 31 de gener el subsidi per desocupació per a artistes en espectacles públics i es va aprovar l'accés extraordinari al subsidi per desocupació dels professionals de l'àmbit taurí, fins a finals de gener.

Com sol·licitar l'ajuda

El subsidi especial per desocupació es pot demanar des d'avui de diverses formes: a través d'internet, de manera presencial demanant cita prèvia, enviant una sol·licitud per registre en línia, o a l'adreça provincial corresponent.

Per a sol·licitar el subsidi especial de 430 euros digital cal accedir a la pàgina del SEPE i enviar el formulari de presol·licitud de prestació. Si no comptes amb signatura electrònica, cal accedir a l'apartat «presol·licitud/tràmits de prestacions».

De manera presencial, cal lliurar el formulari en l'oficina de prestacions demanant cita prèvia a la Seu Electrònica, o a través del telèfon. Tant en la variant en línia com presencial, cal signar el model oficial de sol·licitud disponible en la web i enviar-lo per registre digital o presencial. Per a accedir al subsidi, que gestiona el SEPE, no necessites acreditar la manca de rendes ni l'existència de responsabilitats familiars.

Altres ajudes

A més del subsidi especial per desocupació existeix el subsidi per cotització insuficient, una ajuda per als qui perden el treball, però no tenen acumulats els 360 dies requerits per a demanar la prestació contributiva per desocupació. També existeix l'ajuda familiar, una prestació per als qui tenen responsabilitats familiars, manquen de rendes i acabar d'esgotar l'atur.

El subsidi per a majors de 45 anys es pot sol·licitar una vegada esgotada la prestació contributiva per desocupació i davant la manca de renda. Els requisits són tenir més de 45 anys i no tenir responsabilitats familiars. Per als majors de 52 anys hi ha una ajuda econòmica per als qui han arribat a aquesta edat i compleixen els requisits de cotització per a la jubilació ordinària.


Comentaris

envia el comentari