Diverses persones de festa en una discoteca

L'oci nocturn critica la doble moral de la Generalitat: «És del tot injust»

En un tercer recurs presentat al TSJC contra la pròrroga de les restriccions, el sector critica que sí que s'aixequin per a les reunions socials i no en les activitats d'oci nocturn

El passat dijous 2 de setembre, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va prorrogar les restriccions per prevenir la Covid-19 a Catalunya, vigents fins aquest 9 de setembre. Es limitaven les trobades familiars i socials a deu persones, es limitava l'aforament al 70% als actes socials i religiosos, es mantenia l'horari de tancament de la restauració i es mantenia tancat l'oci nocturn.

El TSJC va acceptar els arguments de la Generalitat que cal atendre a la millora de la situació epidemiològica per a obrir l'oci nocturn. Sense el toc de queda vigent, els empresaris de l'oci nocturn s'alçaven com a alternativa al descontrol de les trobades nocturnes als carrers, però la resposta de l'executiu va ser que una cosa i altra no tenien cap relació directa. Calia mantenir clos el sector davant el risc de rebrot

La reunió amb Salut va ser infructuosa per la Fecasarm: obertura sine die

Començada la nova setmana, representants de la patronal de l'oci nocturn, la Fecasarm, i el departament de Salut es van reunir per avaluar la situació i un possible allargament de l'horari de tancament dels establiments. Aquesta va quedar descartada pels mateixos motius que al·lega el Govern, i la conclusió, segons el secretari general de la patronal, Joaquim Boadas, va ser que no hi ha «cap resposta sobre com es pot reobrir el sector ni idea clara de com es farà. Continuem tancats sine die i no veiem la llum al final del túnel». 

El mateix dilluns, la Fecasarm, que criticava la manca de motius científics per mantenir les limitacions, va interposar un recurs contra la decisió del TSJC de no suspendre la limitació horària de l'oci nocturn i de no satisfer les demandes d'allargar-la. Era la segona causa oberta amb mesures cautelars pendents de resolució, i aquest dimarts, la patronal ha presentat el tercer.

L'oci nocturn critica la doble moral de la Generalitat amb les activitats nocturnes

En aquesta ocasió, el recurs contenciós-administratiu, també interposat contra la pròrroga de les restriccions, i amb petició de mesures cautelars urgentíssimes, reclamava que la millora de les dades epidemiològiques es vegin reflectides en la flexibilització de les restriccions. La Fecasarm acusava el Govern de la Generalitat de fixar els horaris de tancament de les activitats de manera «arbitrària i desproporcionada».

Dimarts també era dia de reunió entre el sector i el departament d'Empresa.  De les conclusions de la patronal, més enllà del fet que consideren «del tot injust que el sector segueixi tancat i sense data prevista d'obertura», se'n desprenia una crítica a la doble moral del Govern a l'hora de regular les activitats socials.

El sector critica que, d'una banda, s'aixequi aquest divendres —data de finalització de les mesures establertes la setmana passada— la restricció de deu persones a les trobades i, de l'altra, es mantingui tancat l'oci nocturn, quan, precisament, demanen que s'obri per a persones vacunades o amb un test previ negatiu.

La Fecasarm demana ajudes econòmiques a Empresa

En la reunió amb Empresa, de què Boadas ha assegurat que n'han sortit una mica més satisfets, el sector ha tornat a demanar ajudes econòmiques, d'entre 50 i 100 milions d'euros, que el departament s'ha compromès a oferir. «Hem demanat que la mateixa voluntat política i intensitat per decretar les restriccions, també es vegi a l'hora d'aprovar les ajudes», ha assenyalat Boadas, encara que ha insistit que «l'ajuda més important seria reobrir».