Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge d'arxiu d'una festa en una discoteca

L'oci nocturn mou fils: porta la Generalitat als tribunals per les restriccions

La demanda defensa que les mesures imposades han estat del tot «desproporcionades»

Imatge d'arxiu d'una festa en una discoteca
La demanda defensa que les mesures imposades han estat del tot «desproporcionades» | EFE

Fecasarm ha presentat aquest dijous davant el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) una demanda contra les diverses resolucions dictades per la Generalitat «imposant restriccions als sectors de la restauració i l'oci nocturn», segons ha explicat la federació en un comunicat.


La demanda s'ha acompanyat de dos informes pericials realitzats per consultores, que «deixen en evidència la ineficàcia de les mesures restrictives» imposades els últims mesos.



Així, afirmen que la principal font de contagis que provenen de l'àmbit social han estat reunions de familiars i amics, amb una aportació mitjana del 74% dels brots i del 68% dels contagis; mentre que l'aportació del sector de la restauració i de l'oci nocturn ha estat un 3% i un 1% de mitjana, respectivament.



A més, s'ha adjuntat el resultat d'una prova pilot realitzada recentment a la Sala Apol·lo de Barcelona, que «demostra que un local d'oci nocturn o de restauració, amb mesures preventives i de seguretat, és un espai segur» i que el tancament ha promogut la celebració de festes il·legals sense mesures de seguretat.



La demanda defensa que les mesures imposades per la Generalitat han estat del tot «desproporcionades, arbitràries, discriminatòries, ineficaces i fins i tot contraproduents».

Testos ràpids, ampliar recintes i registrar assistents: els festivals de música es mouen

El Fòrum va quedar buit a principis de juny, cita anual per als assidus al Primavera Sound i tret de sortida dels festivals musicals a Catalunya. Va sonar-hi la música al juliol, gràcies a un Cruïlla de petit format. Peralada, Porta Ferrada, l'Acústica o Pedralbes van mantenir els certàmens redimensionant aforaments i apostant per artistes propers. Els resultats de l'assaig clínic a l'Apolo obren noves expectatives de futur.

El Primavera Sound i el Sónar no s'aventuren encara a pronunciar-se, mentre el Cruïlla, el Vida, Peralada, Pedralbes, el Canet Rock, l'Acústica i Sons del Món ja treballen en les edicions d'aquest estiu incorporant les mesures sanitàries que calguin, com testos ràpids, registre d’assistents i ampliació de recintes. 

[predef]catalunya-diari-625[/predef]

Els responsables dels grans festivals a Catalunya han començat a treballar en un pla per presentar-lo a les autoritats sanitàries. Utilitzar testos ràpids, incrementar la superfície dels festivals per ampliar el distanciament social, l'ús de mascareta i el fet que es facin a l'aire lliure són alguns dels asos que esgrimirà el sector per fer possible les edicions d’aquest estiu.

Els principals esculls serà veure si els assistents poden estar drets o es manté l'obligació de preassignar un seient i si podran arribar els caps de cartell internacionals.

Com pretenen els festivals recuperar l'activitat aquest 2021

Des de l'associació de festivals estatals (FMA), que agrupa iniciatives com el Sónar, el FIB, el BBK, l'Arenal Sound, el Cruïlla o el Barcelona Beach Festival, treballen per recuperar l'activitat de certàmens a partir d’aquesta primavera, sota l'empara dels bons resultats de l'assaig clínic a l'Apolo o al concert multitudinari al Wizink Center de Madrid



Belen Álvarez, representant de l'FMA, assegura que els certàmens estan oberts a incorporar totes les mesures que siguin necessàries, però que cal revitalitzar el sector de manera immediata, ja que és una part molt rellevant del sector cultural.

Per això, treballen conjuntament per presentar un pla a les autoritats sanitàries que permeti garantir que la música en directe tornarà a sonar en espais com la Fira de Barcelona, el Fòrum o Ifema. Cada any, a tot l'Estat se celebren més de 800 festivals de música.