Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger

L'OCU alerta sobre la mala eficàcia de les polseres antimosquits

L'organització ha assegurat que la superfície d'actuació d'aquest producte és 'escassa': es redueix a «poc més de quatre centímetres» | A més, també ha alertat de la poca funció que fan els aparells ultrasò i alguns esprais

L'OCU ha alertat que alguns productes no són tan eficaços com diuen ser | Arxiu

 

L'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) ha alertat als consumidors aquest dijous sobre un producte que la majoria de nens utilitzen: la polsera repel·lent de mosquits.  Aquest enginyós accessori ha estat denunciat per l'OCU perquè, com diuen, és ineficaç per a lluitar contra ells. Altres aparells que ha volgut nomenar ha estat els aparells d'ultrasò, els quals asseguren que també són ineficaços, o algunes cremes repel·lents, ja que depèn del principi actiu que les compon i de la seva concentració.

En el comunicat que l'OCU ha publicat, indica que  les polseres sí que desorienten als mosquits amb el repel·lent que porten, però només ho fan en la superfície que ocupen, és a dir, una part «escassa» del cos: la seva acció es limita «a poc més de quatre centímetres».

ultraso antimosquits
Els aparells d'ultrasò no funcionen eficaçment, tal com anuncia l'OCU | Twitter (@ofertaswow)

 

Pel que fa als aparells electrònics d'ultrasò, l'OCU assenyala que «se suposa que imiten el batre de les ales d'un mosquit mascle», així espanta les femelles que ja han estat inseminades, perquè són les que piquen. Però l'OCU ha demostrat que  no funciona d'aquesta manera. L'organització ha volgut mostrar com a prova un treball que va revisar 10 estudis diferents que analitzaven l'efectivitat d'aquest producte. Però, com ha dit l'OCU, els ultrasons manquen d'efectivitat. A més, han afegit que «des de llavors i fins ara no ha sorgit cap evidència a favor».

Les locions no repel·leixen al mosquit, sinó que confon

Per altra banda, l'Organització de Consumidors i Usuaris ha volgut recordar que les locions que comercialitzen per a aplicar-les a sobre de la pell, sigui en esprai, gel o barra, no repel·leixen als mosquits, sinó que «més aviat els confonen». En el comunicat expliquen que l'efecte que té aquesta mena de producte cap al mosquit és més aviat com una capa invisible. Una vegada el mosquit localitza a una persona i s'hi apropa, a mesura que està cada vegada més a prop,  el repel·lent bloqueja els seus receptors olfactius i fa que la persona sigui «pràcticament invisible» per al mosquit.

Esprai antimosquits
Tant l'eficàcia dels esprais, com les cremes o barres antimosquits depenen dels seus components i la seva concentració | Twitter (@bochechax_)

 

També han volgut afegir que, encara que els seus efectes hagin estat provats per molts estudis diferents,  la seva eficàcia sempre dependrà del principi actiu i la seva concentració. És per aquest motiu que els productes més eficaços són el DEET (N,N-dietil-m-toluamida) i la Icaridina. Si més no, l'IR 3535 (Butilacetilaminopropionato de etilo) i els olis essencials (geraniol, oli de lavanda) «són els menys eficaços, però són els menys tòxics».

A més, l'OCU recomana esperar  30 minuts abans d'aplicar el repel·lent si prèviament s'ha utilitzat protector solar. També recomanen no posar-ho directament a les mans  dels més petits de la casa. L'OCU també ha aconsellat no abusar-ne, ja que a llarg termini els seus principis actius (les piretrines) podrien resultar tòxics.

També et pot interessar...