Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Foto de la façana del Banc d'Espanya.

L'OCU avisa del que hauries de fer ja amb els diners que tens al banc

Si tens més de 100.00 euros en un mateix compte bancari, reparteix-lo entre diferents entitats

El compte bancari és un dels béns més preats entre les famílies. Aquesta eina permet a l'usuari realitzar tots els moviments bancaris que desitgi i necessiti: pagar, facturar o ingressar nòmines, entre d'altres.

Tot i que pot resultar còmode tenir tots els diners al mateix compte, l'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) no ho recomana. El que aconsellen és que tinguem un compte bancari amb els diners suficients per a les despeses mensuals i imprevistes.

També trobem el perfil de persones formiga que estalvien a poc a poc i que en el futur descobreixen com el seu compte ha anat creixent proporcionalment. Aquí és quan l'OCU adverteix: haurem d'estar pendents de no superar els 100.000 euros.

L'OCU a la publicació al seu portal web avisa als usuaris que: «els comptes corrents no són el millor lloc per mantenir els nostres estalvis, ja que pràcticament cap entitat els premia amb interessos».

Aquesta idea que defensa des de l'OCU també té una base entre els experts que no cal arriscar tots els diners en un mateix banc. Per això, consideren que crear una reserva de liquiditat, un petit fons amb què es pugui comptar en cas d'imprevistos és beneficiós per a l'usuari.

Ara, tampoc cal passar a l'altre extrem. Tenir tots els diners al mateix compte és una acció arriscada per les seves possibles repercussions, com ara que els teus diners quedin compromesos per fallida o insolvència de l'entitat o per bloqueig perquè no hi ha capital.

Foto d'una persona signant un document amb un bolígraf.
Si tens tots els diners al mateix compte podries perdre'ls tots | Getty Images

 

Quin és el límit recomanable al compte?

Des de l'OCU consideren «prudent» que el compte bancari tingui la suma de tres mesos de salari. També haurem d'estar atents si el saldo disponible és massa baix. Aleshores, el banc podria cobrar comissions pels números vermells. En un context sumit en la difícil situació econòmica i en la inflació elevada, seria fàcil que ens arribés un càrrec inesperat.

Si no podem excedir aquest límit, el següent pas serà conèixer quins són els millors llocs per invertir els nostres diners exactes. Tot i que no hi ha una fórmula exacta per donar dels nostres estalvis, haurem de tenir en compte si els nostres interessos són a curt o llarg termini.

Estalvis a curt termini: el temps estimat durant el qual no necessitaràs aquests diners és d'un any (12 mesos). Si volem invertir en els dipòsits amb terminis, aquí un any, cal tenir en compte que la cancel·lació no és una opció. Si es fa, comportaria repercussions.

Estalvis a llarg termini: aquí és on destinaran els diners de cara als pròxims 5 o 10 anys, segons la normativa del banc. Aquesta opció et dona més rendibilitat, tot i que hauràs d'acceptar que també comporta pèrdues temporals. Per això, s'aconsella que si es pren aquesta oportunitat cal anar acompanyat d'assessors financers.

Mans agafant un ventall de bitllets d'euro
Pots crear un pla d'estalvi per no perdre els diners | Getty Images

 

El compte bancari no supera els 100.000 euros

L'OCU aconsella establir límits econòmics al compte bancari mateix. Ells aconsellen que si aquests estalvis superen els 100.000 euros en comptes i dipòsits, és millor repartir-los entre diferents entitats bancàries de la zona euro.

Igual que abans, si concentrem tot el nostre guany econòmic ho estem venent tot. Si el banc es declarés insolvent o fes fallida, nosaltres no tindríem l'oportunitat de recuperar els nostres diners, almenys a curt termini.

Actualment, s'ha creat un Fons de Garantia de Dipòsits que només cobreix fins a 100.000 euros per titular si hi ha alguna d'aquestes dues situacions.