Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Muntatge bombeta i bitllets

L'OCU explica com aconseguir en poc temps el Certificat d'Estalvi Energètic

Els Certificats d'Estalvi Energètic permeten a certes empreses substituir una part dels pagaments per un estalvi energètic certificat

L'augment del preu de l'energia a Espanya és un tema que ha generat una inquietud creixent en la societat. Els costos de l'electricitat i d'altres recursos energètics s'han incrementat, amb un impacte significatiu en diversos aspectes de la vida quotidiana al país.

Les factures d'electricitat han crescut per a les llars i les empreses, fet que ha suposat una pressió més gran en els pressupostos familiars i desafiaments per a la competitivitat empresarial. A més, els costos energètics més alts poden afectar la inflació i erosionar el poder adquisitiu de la població.

Per a les empreses, especialment les que requereixen un alt consum d'energia en la seva producció, encara ha estat més difícil. Una disminució de la competitivitat als mercats internacionals pot suposar retallades d'ocupació i una menor inversió en creixement i desenvolupament.

Muntatge factura llum amb bitllets i monedes euro
Les empreses han descobert com estalviar energia. | Getty Images, PixaBay

Les companyies, però, han vist com ha aparegut a escena una forma per estalviar en energia. Una gran notícia per a aquestes, ja que una inversió important en eficiència energètica els pot estalviar un bon pessic.

Parlem, en concret, de la quota anual que les companyies petrolieres, d'electricitat o gas han de pagar al Fons Nacional d'Eficiència Energètica (FNEE). En invertir per millorar l'eficiència de l'energia, substitueixen una part dels pagaments a l'FNEE per estalvi energètic certificat.

Com s'aconsegueix el Certificat d'Estalvi Energètic?

El Certificat d'Estalvi Energètic (CAE, per les seves sigles en castellà) s'aconsegueix mitjançant inversions per millorar l'eficiència energètica. Casualment, si aquesta inversió és per al teu domicili, pot ser pagada per la teva companyia de llum o gas. Això és així perquè les comercialitzadores compren als propietaris d'habitatges l'estalvi generat.

Pots consultar quines són les actuacions per aconseguir aquest certificat, ja que el catàleg va ser aprovat el juliol de 2023. Tenen a veure, sobretot, amb la millora de l'aïllament tèrmic dels habitatges o el sistema de climatització.

Muntatge de bombones de butà en fila i bitllets d'euro
Gràcies al CAE, pots estalviar en la teva inversió d'eficiència energètica. | DAPA Images

L'Organització de Consumidors (OCU) ha compartit el catàleg d'actuacions, que inclou el següent:

  • Millora de l'aïllament tèrmic de l'edifici, que implica la rehabilitació de l'envoltant tèrmica (murs, terres, sostres i finestres).
  • Substitució del sistema de climatització per un de més eficient.
  • Instal·lació de sistemes d'energia solar tèrmica per a la producció d'aigua calenta sanitària (ACS) i calefacció en edificis anteriors a 2006.
  • Substitució de calderes de combustió per bombes de calor.
  • Renovació o substitució de finestres, amb requisits específics de qualitat i eficiència.
  • Rehabilitació profunda d'edificis d'habitatges, que afecta tant l'envoltant com instal·lacions com calefacció, ACS, refrigeració, climatització i il·luminació.
  • Adquisició d'electrodomèstics d'alta eficiència, com ara frigorífics, congeladors, rentadores i rentavaixelles, que estiguin registrats a la base de dades europea EPREL.

Totes aquestes actuacions requereixen el CAE de l'edifici, les factures d'inversió i la documentació addicional per obtenir aquest certificat.

Aleshores, quines conseqüències té el CAE per als consumidors?

Aquestes mesures tenen com a objectiu promoure l'eficiència energètica i reduir el consum d'energia en edificacions a Espanya. Ara bé, també els consumidors se'n poden sentir beneficiats amb repercussions positives. La intenció és que les comercialitzadores adquireixin l'estalvi generat als propietaris d'instal·lacions o habitatges per una actuació que justifiqui un CAE.

Muntatge amb família i mà amb bitllets
Tenir un CAE aporta aspectes positius a les famílies. | Pexels, Canva Pro

Per exemple, si millores l'aïllament del teu habitatge, la comercialitzadora de gas pot compensar-te econòmicament per adquirir aquest CAE. D'aquesta manera, es vol augmentar la inversió en tecnologies eficients i sistemes d'estalvi. Així, d'una banda, les empreses poden treure partit de la compra d'aquest estalvi i, de l'altra, els consumidors estalvien en les seves factures d'energia.

A més, s'implementa un sistema que allibera els ciutadans de tràmits burocràtics en permetre que les empreses s'encarreguin de les noves instal·lacions i certifiquin l'estalvi d'energia. Un Verificador d'Estalvi d'Energia supervisaria el procés per agilitzar les ajudes per a la gent que adopti tecnologies eficients.

Les comercialitzadores proporcionen ajuda econòmica, cosa que fa que la inversió sigui rendible més ràpidament. A més, els particulars poden accedir a subvencions europees per a la sostenibilitat i la protecció del medi ambient.

Això encara sona molt utòpic, ja que la Unió Europea estableix un objectiu d'estalvi energètic del 0,8 % sobre les vendes d'energia final mitjana entre el 2016 i el 2018. Aquesta xifra equival a un estalvi acumulat estimat de 37.206 quilotones equivalents de petroli per al període 2021-2030.

Logo de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS les hores més barates de la LLUM, ara al teu WhatsApp! Planifica rentadores, cuina i planxades!