Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo whatsapp
Un home es lamenta amb les mans a la cara, amb un rètol del Banco Santander al fons

L'OCU llança un missatge urgent a tots els clients del Banco Santander

L'entitat va patir un ciberatac que va afectar clients d'Espanya, Xile i Uruguai, i l'OCU ha donat uns consells

El Banco Santander ha informat aquest dimarts d'haver patit un ciberatac que ha afectat les bases de dades a Espanya, Xile i Uruguai. L'entitat va assegurar que la informació bancària, les credencials d'accés i les contrasenyes no es van veure compromeses. Tot i això, aquest succés posa en relleu el poder dels hackers i la seva capacitat per saltar-se totes les mesures de seguretat.

Que els criminals puguin accedir a les dades més confidencials dels ciutadans suposa un risc molt alt. Aquesta informació es pot utilitzar per fer fraus per internet, suplantar identitats o un altre tipus de delictes.

Dit això, el Banco Santander ha anunciat que contactarà personalment amb els clients o empleats afectats. I l'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) ha donat una sèrie de recomanacions per saber què cal fer en aquests casos. El primer consell ha anat dirigit al banc, ja que és important avisar els perjudicats amb la màxima rapidesa, explicar els fets i alertar dels riscos que això comporta.

L'OCU avisa els clients del Banco Santander

L'Organització adverteix que les víctimes han de prendre precaucions, ja que ara són molt més vulnerables. Tot i això, els consells van destinats per al conjunt de la població.

L'OCU avisa que cal actuar amb vigilància extrema i estar atent a qualsevol trucada, correu electrònic o SMS inesperat. Aquests podrien ser intents de frau, per això és fonamental confirmar l'autenticitat del remitent abans de donar informació personal. Així mateix, cal evitar pàgines sospitoses i no proporcionar cap dada.

Per últim, recomana practicar l'egosurfing. Potser no ho has sentit mai, però pot ser molt útil. Consisteix a buscar el teu nom o informació sobre tu a Internet per comprovar tot allò que apareix i verificar si està tot en ordre.

Un caixer del Banco Santander, i al cercle uns bitllets en un caixer
El Banco Santander ha estat notícia després de patir un ciberatac | Europa Press, Getty Images

L'OCU recorda que les víctimes tenen una sèrie de drets que les protegeixen. Si es fan càrrecs no autoritzats al compte bancari després del ciberatac al Banco Santander, el banc ha de reemborsar aquests diners.

Cal extremar les mesures de prevenció per no caure en estafes

Els ciberatacs han crescut exponencialment en els darrers anys. Per això, és important ser molt previngut abans de facilitar informació personal. Els delinqüents utilitzen tècniques com el phishing o el smishing, on envien correus o SMS falsos per enganyar les víctimes i sostreure'ls diners.

El Banco Santander ja ha patit a les seves pròpies carns els efectes dels hackers. Tant empreses com particulars han de ser conscients dels perills que hi ha a la xarxa i extremar totes les mesures.