Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge de fons d´un cartell de la Seguretat Social i una imatge d´un home amb gest pensatiu

La Seguretat Social confirma la malaltia per la qual aprova més baixes laborals

Hi ha patologies que es desenvolupen de manera silenciosa i que són imperceptibles, però tenen efectes molt negatius

La Seguretat Social atorga la incapacitat permanent a les persones que veuen limitades les seves funcions al lloc de treball. Sigui per una malaltia o per un accident, les capacitats de l'empleat es poden deteriorar greument. Els afectats poden rebre una prestació econòmica per pal·liar la pèrdua d'ingressos, i aquesta pensió es converteix en una peça fonamental a la vida dels seus beneficiaris.

Hi ha una llarga llista de malalties que donen dret als ciutadans a demanar la baixa o incapacitat permanent. Poden ser de caràcter neurològic -com l'alzheimer-, trastorns mentals o del sistema nerviós, problemes cardíacs i patologies com l'artrosi o la fibromiàlgia. Tot i això, hi ha malalties amb efectes negatius en la salut més imperceptibles que, amb el temps, han guanyat espai en l'opinió pública com en el cas de la depressió.

La depressió colpeja els treballadors

La salut mental és un problema que afecta molta gent. A diferència d'altres malalties, els símptomes de la depressió són silenciosos, es desenvolupen a poc a poc i van llastrant progressivament la persona que la pateix. Aquest terreny encara és desconegut, però les conseqüències són perilloses i poden repercutir de manera molt negativa en el rendiment laboral.

Les dades són reveladores, i il·lustren el creixement d'aquesta malaltia i els seus efectes a la societat. El 2023, es va aconseguir un rècord de baixes laborals per depressió. Concretament, 597.686 persones van deixar les tasques laborals per aquesta causa, cosa que reflecteix l'alça d'aquesta patologia i l'increment de pacients.

La situació és complicada i urgeixen mesures urgents per donar resposta a un problema que pot desembocar, en els casos pitjors, en suïcidis. Visibilitzar la depressió, exposar-ne les causes i trencar amb uns estigmes que segueixen vigents pot ser de gran ajuda. A més, el Gobierno i els diferents executius autonòmics i municipals haurien de posar en marxa estratègies que fomentin la comunicació, així com potenciar la teràpia i els grups de suport.

Imatge de fons d'una dona asseguda a terra amb gest seriós, i una altra imatge d'un metge atenent un pacient
La depressió pot tenir efectes molt negatius a la salut | Pixelshot, Studioroman

En funció de la gravetat de la depressió, la Seguretat Social pot concedir la baixa o incapacitat permanent, que s'ordena en 4 graus. La parcial s'atorga quan el treballador té una disminució de les capacitats no inferior al 33%. La incapacitat total inhabilita el treballador de la seva professió habitual, però pot treballar en un altre lloc o exercir una altra feina.

La incapacitat permanent total impedeix que la persona afectada pugui treballar. Finalment, la Seguretat Social assigna la gran invalidesa al beneficiari que requereix assistència d'una altra persona per fer les activitats més bàsiques.