Aquest any hem passat per tota mena de circumstàncies pel que fa al tema de la llum i l'electricitat. La pujada exagerada de preus en un període de temps tan reduït ha extremat la situació de moltes famílies.
Els ciutadans, els principals afectats en tot això, s'han hagut d'adaptar a les noves mesures aplicades per les companyies elèctriques en temps rècord. Tot i això, els canvis constants dels preus i les hores econòmiques diàries han provocat que controlar la factura de la llum es converteixi, pràcticament, en un repte impossible. Per aquesta raó, i per evitar canvis bruscos en el cost de cada mes, l'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) proposa una sèrie de recomanacions i consells.
La nova regulació de les companyies elèctriques
Fa aproximadament quatre mesos, Espanya i Portugal van prendre la decisió de fixar un preu màxim per al gas utilitzat exclusivament per generar energia elèctrica. Aquesta nova norma, anomenada «l'excepció ibèrica», va entrar en vigor el 15 de juny d'enguany amb l'objectiu de reduir el cost final a la factura de la llum domèstica.
No obstant això, per evitar que la nova regulació dels preus afectés directament les companyies elèctriques, van optar per aplicar una remuneració compensativa. L'abonament només es fa quan el cost real de producció elèctrica supera els 40 €/MWh.
Es tracta d'una mesura on han de contribuir tant els clients beneficiaris com la resta d'usuaris amb contracte, a excepció d'aquells que comptin amb un contracte fix anterior al 26 d'abril de 2022, tal com recull el diari El Economista.
Aquest canvi ha derivat en una certa desesperació per part dels clients en conèixer l'import mensual. Molts desconeixen els motius pels quals la factura pateix canvis notables cada mes. Davant d'aquesta situació, la principal reacció de la ciutadania és optar per canviar de companyia elèctrica. Tanmateix, el que realment no saben és que aquesta opció, aparentment lògica, pot desencadenar circumstàncies inesperades. Per això, diverses organitzacions, com ara l'OCU, busquen la manera de conscienciar els usuaris.
L'OCU assenyala l'error més comú
De segur que alguna vegada has pensat en com és de complicat desxifrar les dades que hi ha a la factura de la llum. Doncs no, no és una característica realitzada en va. Darrere d'aquest fet hi ha una lògica per part de les companyies elèctriques.
Tal com destaca l'OCU, hi ha empreses del sector elèctric que no exposen detalladament tots els costos de la nova regulació sobre el preu del gas. Això provoca que, a final de mes, el client pugui rebre una factura amb un preu final més elevat del que s'esperava, sense saber-ne el motiu.
Crítica a les companyies elèctriques
Des de l'OCU critiquen la manera d'informar que fan servir les empreses de distribució elèctrica per captar clients. Denuncien que aquesta operació no és del tot clara i, fins i tot, apunten que moltes vegades la informació es disfressa.
«L'OCU denuncia que gairebé la totalitat de les comercialitzadores han optat per oferir els seus preus aparentment fixos sense incloure el cost de la mesura de limitar el preu del gas. A la pràctica, han convertit les seves tarifes fixes en tarifes semiindexades, sense oferir una informació prou clara i transparent del preu real que pagaran els usuaris per la tarifa que estan contractant», assenyalen al seu portal web.
Per prevenir els usuaris de caure en aquesta situació, l'OCU aconsella que és important estar ben informat i documentat abans de fer qualsevol canvi de tarifa o companyia elèctrica.