Imatge d'un dels edificis de Campclar, a Tarragona, on s'han denunciat ocupacions il·legals en els últims mesos.

El Tarragonès i el Baix Penedès, les comarques amb més ocupacions il·legals aquest 2019

Els casos coneguts pels Mossos d'Esquadra augmenten any rere any | Només en sis mesos ja hi ha hagut el 65% dels fets delictius de l'any 2018

El Tarragonès i el Baix Penedès son les comarques de Tarragona amb més ocupacions il·legals aquest 2019. En els primers sis mesos de l'any i, segons dades recollides pels Mossos d'Esquadra, s'han conegut 457 fets delictius d'aquest tipus. Durant tot el 2018 en va haver-hi 710 arreu de la Regió Policial del Camp de Tarragona —que comprèn el Baix Penedès, el Priorat, la Conca, l'Alt Camp, el Baix Camp i el Tarragonès—. Només en mig any ja se suma gairebé el 65% d'aquesta xifra. L'increment és generalitzat en totes les àrees i cada cop es difumina més la línia de les ocupacions entre les grans ciutats i els nuclis de població més petits. 

Tarragonès i Baix Penedès sumen gairebé el 70% de les ocupacions al Camp de Tarragona

El Tarragonès és la comarca del Camp de Tarragona amb més ocupacions il·legals en els sis primers mesos d'aquest 2019. N'hi ha hagut un total de 168, conegudes pels Mossos d'Esquadra. La segona comarca amb més nombre és el Baix Penedès, amb 146. Entre ambdues sumen gairebé el 70% del total de les ocupacions a les comarques de Tarragona, atès en part al fet que són els indrets amb més habitatges i habitants. 

A la capital els episodis d'ocupacions no cessen. En les darreres setmanes, els Mossos d'Esquadra han aturat una ocupació a Bonavista i l'Ajuntament ha realitzat diverses inspeccions en un edifici ocupat del carrer Estanislau Figueres. A més, també es va tapiar un bloc de la Part Alta i va cremar un quadre elèctric d'una comunitat amb nombroses ocupacions de Campclar

Els mesos amb més ocupacions han estat maig i juny. Al Tarragonès se'n van detectar 31 i 32, respectivament, mentre que al Baix Penedès en va haver-hi 39 i 24. El gener també va ser un mes fort, amb 25 i 30 ocupacions a les dues comarques. En total, els Mossos d'Esquadra han resolt 123 de les 168 ocupacions del Tarragonès i 128 de les 146 de la comarca amb capital al Vendrell. 

Aquest és el bloc número 6 del carrer Gasòmetre de Tarragona que va ser ocupat il·legalment.
Aquest és el bloc número 6 del carrer Gasòmetre de Tarragona que va ser ocupat il·legalment. | TarragonaDigital

Augmenten les ocupacions arreu i es difumina la línia entre grans ciutats i nuclis petits

Les dades d'aquest primer semestre de 2019 deixen clar també que les ocupacions creixen arreu i, per tant, no se centren únicament en els nuclis de població més grans. En zones com l'Alt Camp o la Conca, on en anys anteriors les ocupacions il·legals eren inexistents o testimonials, ara la xifra arriba a la vintena en sis mesos. Al Baix Camp i al Priorat és encara més alta, de més d'un centenar. El paper de Reus, però, hi juga un paper important. 

El que ratifiquen les dades és que les ocupacions ja no només són delictes de grans ciutats. «No és estrany que en nuclis consolidats com Valls o el Vendrell hi hagi edificis ocupats. Hi entren de la mateixa manera que entren als blocs de Tarragona o Barcelona», assegura el secretari general de la Cambra de Propietat Urbana de Tarragona, Manuel Sosa. 

«La llei del desnonament exprés no fet baixar la xifra d'ocupacions»

Aquest juliol es va complir un any de l'entrada en vigor de la coneguda popularment com Llei del Desnonament Exprés, és a dir, la modificació de la Llei 1/2000 en relació a l'ocupació il·legal d'habitatges. Va néixer amb l'objectiu de facilitar els desnonaments en edificis de propietaris particulars, és a dir, que no fossin habitatges de propietat bancària o grans empreses. «Però no ha millorat absolutament res. Mentre hi hagi crisi econòmica i de consum, i lloguers alts i poc socials, sempre hi haurà impagaments. La llei que es va aprovar no ha frenat res», ha manifestat Manuel Sosa. Caldrà veure les dades a finals d'any, però tot apunta que les ocupacions il·legals seguiran creixent.