Fa exactament una setmana que va arribar l'hivern a Espanya i, per diferents motius, hi ha gent que gaudeix molt aquesta estació de l'any, encara que n'hi ha una altra que no pot suportar el fred, tot i que això ja és més subjectiu.
Però, el que ha quedat demostrat amb el pas del temps, és que amb l'arribada de l'època hivernal hi ha moltíssimes malalties que es contrauen amb més facilitat. I una d'aquestes, clarament estacional, és ni més ni menys que la que ens té 'lligats' de peus i mans des de ja fa dos anys: el coronavirus.
Ja va passar a finals del 2020, quan els contagis es van propagar més ràpidament i les autoritats van haver d'actuar de manera urgent. Així mateix, aquest any estem vivint un episodi molt similar i per això diverses regions espanyoles han decidit augmentar les seves restriccions, amb la intenció de frenar l'expansió de la nova variant Òmicron.
Val més prevenir que curar
Concretament, van ser set els territoris que ahir, 27 de desembre, van decidir imposar noves limitacions. Per tant, els territoris d'Aragó, Navarra, el País Basc, La Rioja, Cantàbria i Astúries s'han posat d'acord per intentar aturar la ràpida propagació del coronavirus. A aquests, se li suma Catalunya, que ja havia imposat les seves normes fa una setmana.
Les autonomies han consensuat limitacions d'horaris i comensals en diferents sectors. Així ho ha anunciat la consellera de Sanitat del Govern d'Aragó, Sira Repollés. A la seva comunitat, els locals d'hostaleria tancaran a la mitjanit i el lleure nocturn a les 02.00 hores fins al 15 de gener, limitant a deu comensals per taula.
Aquestes restriccions, preses de manera urgent, entraran en vigor a partir de les 00:00 hores del pròxim dimecres 29 de desembre. Segons ha explicat la consellera, les mesures han estat consensuades per les sis comunitats, però hi haurà matisos a cadascuna perquè s'ajustin a les lleis pròpies.
Per exemple, no es podrà consumir dret i la zona de ball a les discoteques estarà separada i s'haurà d'anar sempre amb mascareta. Respecte als esdeveniments, es passa de 500 a 250 persones.
A exteriors serà de 500 assistents el màxim, mentre que a gimnasos hi haurà un límit de 10 persones. A més, els aforaments en esdeveniments culturals o esportius es restringeixen al 50%.
Catalunya necessita un salvavides
Tot i que són set les regions que han modificat les seves restriccions durant aquesta setmana, a Catalunya l'hem de considerar d'una altra manera. I és que els contagis per Òmicron s'han multiplicat, passant per una fase del virus extremadament alta.
A banda del pacte pres entre les autonomies del nord, Catalunya ja havia anunciat que limita els aforaments al 70% i tanca tot l'oci nocturn. A més a més, de moment, és l'única comunitat que ha reinstaurat el toc de queda entre la 1.00 i les 6.00 del matí, fent que es visqui un 'malson'.
Òmicron es disfressa d''El Grinch'
Igual que el mític personatge de les pel·lícules nadalenques, la nova variant del coronavirus té un objectiu clar: robar-nos el Nadal. De fet, ja ha obligat a passar una Nit de Nadal molt condicionada pels contagis que ha provocat, i ara vol arruïnar les Campanades del 2022.
Alhora, diversos presidents autonòmics han mostrat el seu temor que les celebracions habituals d'aquestes dates tan assenyalades puguin provocar unes conseqüències sanitàries més greus. Això ha demostrat que la franja d'edat de contagiats oscil·la entre els 20 i els 29 anys, així que la dinàmica de contagis ha passat de l'àmbit familiar al social.
Madrid és un cas a part
Per molt estrany que sembli, la Comunitat de Madrid, tot i ser una de les autonomies més afectades, és un dels llocs que no prendrà cartes a l'assumpte. L'únic que es plantegen, és el fet d'autoritzar les 'macrofestes' per a la nit de Cap d'Any.
Aquestes han estat les declaracions de la seva presidenta, Isabel Díaz Ayuso, que creu que els tancaments i les restriccions «no serveixen de res», segons ha declarat aquest dilluns, és el moment de l'«autocura».
Madrid, el territori on més circula la nova variant i el de creixement més ràpid, és l'única de les cinc comunitats més afectades que no estudia cap limitació horària.
En canvi, Andalusia s'ha convertit en les últimes hores en un aliat de Madrid, ja que tampoc es plantegen imposar restriccions. A més, Sevilla serà l'única capital juntament amb Madrid on es podran celebrar les campanades sense prohibicions.