Dentista en primer pla

Un problema a les dents augmenta el risc de patir malalties greus

Els pacients amb un historial mèdic de malaltia periodontal tenen més risc de patir-les

Descuidar les dents  ens pot provocar més que tan sols un disgust. Una investigació de la Universitat de Birmingham, al Regne Unit, ha demostrat que els pacients que tenen un historial mèdic de malaltia periodontal tenen un risc més elevat de desenvolupar malalties, incloses les mentals i cardíaques.

L'estudi, publicat a la revista 'BMJ Open', s'ha basat en una mostra dels historials mèdics de 64.379 pacients que han patit malalties periodontals (incloses la gingivitis i periodontitis). De tots els pacients, 60.995 tenien gingivitis i 3.384 periodontitis.

Les dades es van comparar amb les de 251.161 pacients que no tenien cap registre de malaltia periodontal. L'edat mitjana era de 44 anys i el 43% eren homes, mentre que el 30% fumaven. A més, l'índex de massa corporal i l'origen ètnic eren semblants a tots els grups.

Les malalties més greus associades a problemes dentals

Els investigadors van determinar quants pacients amb i sense malaltia periodontal van acabar desenvolupant malalties cardiovasculars els tres anys posteriors. D'entre aquestes, es contemplava la insuficiència cardíaca, ictus, demència vascular, hipertensió arterial, diabetis de tipus 2, afeccions autoimmunes i malalties mentals.

El descobriment més gran va ser que els pacients amb un historial de malaltia periodontal tenien més opcions de patir aquestes malalties.

Dona amb les dents blanques i grogues
Per evitar patir malalties cardíaques i mentals, és vital mantenir una bona salut dental | LND

Els resultats van reflectir que, als pacients amb un historial registrat de malaltia periodontal a l'inici de l'estudi, el risc de desenvolupar malalties mentals augmentava un 37%. El risc de desenvolupar malalties autoimmunes ascendia un 33%, i el risc de desenvolupar malalties cardiovasculars arribava al 18%.

Així mateix, el risc de patir un trastorn cardiometabòlic s'incrementava a¡un 7% respecte dels pacients que no havien patit malalties periodontals prèvies. En el cas de la diabetis de tipus 2, el risc era d'un 26% relatiu.

Com més mala salut bucodental, menys qualitat de vida

El doctor Joht Singh Chandan és coautor de l'estudi i membre de l'Institut de Recerca Sanitària Aplicada de la Universitat de Birmingham. Apunta que la mala salut bucodental és un problema comú a tot el món.

En aquest sentit, Chandan assegura que «quan la mala salut bucodental progressa, pot reduir substancialment la qualitat de vida». Tanmateix, fins ara, «no se sabia gaire sobre la relació entre una mala salut bucodental i les malalties cròniques com la salut mental», segons l'expert.

Una dona posant pasta al raspall de dents
Els pacients amb un historial mèdic de malaltia periodontal tenen més risc de patir malalties cardíaques | GTRES

Per això, l'estudi ha estat ambiciós i el més complex dels que s'han realitzat fins ara. «Vam voler veure l'associació entre la malaltia periodontal i diverses malalties cròniques, i vam provar que la malaltia periodontal sembla estar associada a un risc més gran de desenvolupar aquestes malalties», ha apuntat.

A més, el doctor Dawit Zemedikun, també coautor d'estudi, insisteix que aquest estudi ha estat el més exhaustiu dels que s'han fet. En aquest sentit, apunta que, a més dels resultats, el treball ha permès veure que les proves que s'havien plantejat prèviament no eren prou sòlides.

La importància de la prevenció, la identificació primerenca i el tractament de la periodontitis

D'altra banda, el professor Krish Nirantharakumar destaca que «una implicació important de les troballes és la necessitat que els professionals de l'odontologia i altres professionals de la salut assegurin que els pacients obtinguin un pla de tractament eficaç».

Un dentista en primer pla
La prevenció és fonamental per tenir una bona salut dental | GTRES

Devan Raindi, responsable de la Facultat d'Odontologia de la Universitat de Birmingham, lloa el fet que l'estudi «reforça la investigació, en evolució contínua, que associa la malaltia periodontal, en particular la periodontitis, i diverses condicions de salut general».

Raindi destaca «la importància de la prevenció, la identificació primerenca i el tractament de la periodontitis». És essencial fer-se revisions periòdiques de la salut bucodental amb un dentista o un professional de salut dental.