Un professional sanitari pren la temperatura a una dona abans de realitzar la prova PCR

Preocupant avís de l'OMS: «Passarà el gener de 2021»

David Nabarro, enviat especial de la Covid a Europa, ha alertat els governs sobre l'arribada de la tercera onada

Els grans països europeus han hagut d'implantar dures restriccions en les últimes dates per a intentar frenar l'expansió del coronavirus, encara que segons els experts el pitjor moment de la pandèmia encara està per arribar. L'Organització Mundial de la Salut (OMS) ha enviat un missatge d'alerta que el vell continent patirà una tercera onada de contagis en els primers compassos del 2021.

L'hivern aguaita i també serà una altra de les claus que puguin desencadenar una tercera ona a primers d'any. Són molts els experts que estan alertant d'aquest possible rebrot, que provocaria amb total seguretat un increment substancial en el nombre de contagis i morts per Covid.

«Si no construeixen la infraestructura necessària, hi haurà una tercera onada a principis de 2021»

L'enviat especial de la Covid-19 de l'OMS, David Nabarro, ha avisat als governs de tota Europa que si no aconsegueixen reforçar els seus sistemes sanitaris de lluita contra el coronavirus, tornaran a sorgir de nou els rebrots d'aquest. «Ara tenim la segona onada. Si no construeixen la infraestructura necessària, tindrem una tercera onada a principis del pròxim any», ha sentenciat en una entrevista amb diversos periòdics suïssos, recollida per l'agència 'Reuters'.

Nabarro ha posat el focus en què els països europeus no han sabut aprendre el succeït durant la primera onada de coronavirus, en la qual va pujar de manera increïble la pressió assistencial dels hospitals a Europa i molts països es van veure obligats a establir un confinament domiciliari a bona part del continent. «No van construir la infraestructura necessària durant els mesos d'estiu, després que van posar sota control la primera onada», s'ha lamentat Nabarro.

Europa engloba un quart dels morts per coronavirus a tot el món

El continent europeu s'ha vist colpejat per la pandèmia de forma molt alarmant. A Europa es concentren fins al 28% dels casos positius de tot el món i han mort en el vell continent un 26% de les persones mortes en el món des que va començar a expandir-se la Covid-19. La dada és reveladora, ja que una persona mor cada 17 segons de coronavirus.

Hi ha alguns països que han començat a baixar lleugerament les seves taxes d'infecció després d'establir dures mesures, com els confinaments totals que han realitzat Regne Unit o França. D'altra banda, Alemanya, Itàlia o Espanya també han hagut d'implantar uns certs criteris de mobilitat, aforament o tancament de locals per a intentar combatre la segona onada.

Nabarro ha estat molt prudent amb els plans d'obertura i apunta a les dificultats que sofreixen alguns països com Suïssa per a tornar a la normalitat amb la posada en marxa de les estacions d'esquí, aspecte vital per al turisme internacional. «Una vegada que les taxes d'infecció baixin, i s'enfonsaran, llavors podrem ser tan lliures com vulguem», ha sentenciat.

Corea del Sud, el mirall en el qual s'ha de mirar Europa

L'enviat especial de l'Organització Mundial de la Salut (OMS) ha destacat la gestió contra el coronavirus a Corea del Sud, que ha pogut controlar amb efectivitat la malaltia. Sumant una població similar a la d'Espanya, tan sols ha registrat 5.000 casos i 50 morts en l'últim mes.

En aquest mateix interval de temps, Espanya ha registrat més de 530.000 nous positius i 8.000 morts per coronavirus, provocant una situació molt complicada després de la primera onada de casos entre març i maig d'enguany.

«La gent està completament compromesa, adopta comportaments que dificulten el virus. Mantenen la distància, usen mascaretes, s'aïllen quan estan malalts, es renten les mans i les superfícies. Protegeixen als grups més amenaçats», ha assenyalat David Nabarro.