L'OMS adverteix que encara estem lluny de la immunitat col·lectiva contra el coronavirus

L'organisme assegura que els estudis serològics mostren que menys del 10% de la població té evidències d'anticossos de la Covid-19

Progressos en la vacuna del coronavirus.
L'OMS assegura que en absència d'una vacuna, la immunitat col·lectiva contra la Covid-19 queda lluny. | EP

L'Organització Mundial de la Salut (OMS) ha advertit aquest dimarts que la immunitat col·lectiva no permetrà frenar la pandèmia de coronavirus i va recordar que el món està lluny d'aconseguir aquesta protecció, sobre la qual, a més, se'n desconeixen diversos aspectes. «Sabem que menys del 10% de la població mundial té evidències d'anticossos contra el SARS-CoV-2», ha dit la responsable de la cèl·lula creada en l'OMS per a lluitar contra la pandèmia, María von Kerkhove, en una roda de premsa virtual.

Aquesta dada que ha donat a conèixer l'IOMS prové dels estudis serològics (que mesuren la presència en l'organisme d'anticossos contra una malaltia) realitzats en quaranta països i en els quals s'han usat «una varietat de mètodes i de test d'anticossos». En àrees específiques on el coronavirus ha circulat de manera intensa i entre grups de persones que han tingut una forta exposició al virus, com el personal sanitari, els estudis han detectat anticossos en un percentatge més elevat, entre el 20% i el 25%.

«Això significa que una gran majoria de la població en totes les regions continua sent susceptible a infectar-se. Per això emfatitzem tant que tots tenim la responsabilitat d'evitar contagiar-nos i, si ens passa, evitar transmetre el virus als altres», ha dit Von Kerkhove.

«En absència d'una vacuna, estem lluny de la immunitat col·lectiva»

El director del Departament d'Emergències de l'OMS, Mike Ryan, ha dit que està convençut que «davant l'absència d'una vacuna, estem lluny de la immunitat col·lectiva», que en el cas de la Covid-19 no arribarà fins que una gran part d'una comunitat desenvolupi una immunitat davant de la malaltia, disminuint així el risc de transmissió.

En aquest sentit, s'ha afirmat que perquè es doni aquesta immunitat col·lectiva entre el 60% i el 80% d'una població ha d'haver estat exposada al virus, tot i que sempre queda obert un interrogant sobre la durada d'aquesta protecció. «Hi ha moltes preguntes en l'aire, molta feina científica a fer, però no estem a prop del nivell d'immunitat requerit per a aturar la malaltia. Hem de centrar-nos en el que podem fer per acabar amb el coronavirus i no viure en la il·lusió que una immunitat col·lectiva ens salvarà», ha remarcat Ryan.

Sobre la importància que tindria una o més vacunes contra la Covid-19 en el futur, l'OMS ha aclarit també que no s'ha de confondre «gent vacunada amb gent protegida». En aquest sentit, l'assessor científic de l'OMS, Bruce Aylward, ha explicat que  «una vacuna podria funcionar en un 80% de la gent o potser en el 50% o el 60%, així que caldria multiplicar la cobertura de la vacunació per l'eficàcia per tal de tenir una idea de la gent que realment estaria protegida».


Comentaris

envia el comentari