El director general de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus

L’OMS adverteix que la variant índia podria ser resistent a tractaments i vacunes

Ara per ara, l'OMs la limita a «variant d'interés»

L'Organització Mundial de la Salut (OMS) adverteix que la variant índia que pot estar contribuint a l'alt nivell d'infeccions al país pot ser més contagiosa i resistent a alguns tractaments i vacunes.

Segons un informe de l'OMS, aquesta variant té mutacions «associades amb un increment de la transmissió» i respon positivament a menys tractaments que d'altres. Amb tot, per a l'OMS la variant índia encara no ha assolit el nivell de «preocupant» com les del Regne Unit, Sud-àfrica o el Brasil i ara per ara es limita a «variant d'interès». Aquesta variant es va detectar per primer cop a finals del 2020 i se segueix investigant.

Salut calcula que al voltant d'un 28% de la població de Catalunya té «algun grau de protecció» contra la covid-19

Per la seva banda, el Departament de Salut calcula que al voltant d'un 28% de la població de Catalunya té «algun grau de protecció» contra la covid-19. El secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, ha explicat que es basen en les xifres d'aquelles persones que ja han rebut una o dues dosis de la vacuna, així com les que han pogut generar anticossos perquè han passat el coronavirus, sigui emmalaltint, o bé de forma asimptomàtica. Tot plegat mentre la campanya de vacunació avança ràpidament, però continua sumant retards com el de Janssen. Salut ha confirmat que aquest dimecres arribaran 20.700 dosis, la meitat de les previstes. Paral·lelament, la Generalitat ha demanat al govern espanyol fer un estudi que els permeti ampliar l'interval entre vacunes.

Argimon ha valorat la situació epidemiològica a Catalunya, que situa en un «altiplà» en el qual «no pugem, però tampoc baixem». Tot i això ha insistit que encara hi ha mig miler de persones a l'UCI, així com uns 10.500 casos nous a la setmana. Unes dades «massa elevades», que no permeten «abaixar la guàrdia» però que acosten la ciutadania a una certa «normalitat» a la seva vida quotidiana.

? ÉS GRATIS: Encara no ens segueixes a l'INSTAGRAM del Catalunya Diari? Clica aquí, t'hi esperem.De fet, el secretari ha aprofitat la compareixença per presentar les dades referents al total de població catalana que ja està protegida, una xifra que frega els 2,2 milions de persones. En aquest sentit, ha recordat que durant les pròximes setmanes i mesos «es notaran canvis importants» – fruit de la vacunació – que permetran avançar amb «cura». Tot i això, Argimon no ha volgut posar sobre la taula cap proposta de rebaixa de mesures.

Pel que fa a la campanya de vacunació, la sots-directora general de Promoció de la Salut, Carmen Cabezas, ha anunciat que aquesta setmana s'ha assolit el rècord d'arribada de vacunes setmanals amb 327.900 dosis. D'aquestes 280.800 són de Pfizer, 30.200 de Moderna i 16.900 d'Astrazeneca.

Preocupació per la variant de l'Índia

Preguntat per la variant de l'Índia, Argimon ha explicat que encara està en procés d'investigació i que s'està analitzant si seria, o no, més greu. Això sí, ha apuntat que hi hauria d'haver un control de fronteres més «estricte» tal com passa al Regne Unit, Alemanya o Bèlgica.

Així, ha considerat que cal estar previnguts per si una futura variant «entra» i s'escapa a les vacunes. «No estic parlant de la variant Índia, però podria tirar enrere tota la feina que s'està fent», ha avisat.