Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
OMS

L'OMS adverteix d'un altre virus i demana preparar-se: brots a Catalunya

El salt de la grip aviària a mamífers és el pas previ per a un contagi massiu entre humans

L'últim informe de l'Organització Mundial de la Salut (OMS) parla d'un clar punt d'inflexió a la pandèmia del coronavirus. Amb els contagis a ratlla i la dràstica reducció dels ingressos i la mortalitat, la pandèmia s'acaba. Tanmateix, l'organisme fa una crida per no abaixar la guàrdia davant d'altres amenaces.

L'OMS està preocupada pel sobtat augment dels casos de grip aviària (H5N1) des del darrer mes d'octubre. En cinc mesos s'han sacrificat a tot el món cent milions d'aviram (el triple que l'any anterior). Els experts temen que el virus pugui passar els humans. D'aquesta manera, es reproduiria el mateix patró del SARS-CoV-2, l'origen del qual sembla que va ser el contagi d'un virus respiratori d'animal a humà.

De fet, han saltat les alarmes amb el virus de la grip aviària per l'inusual nombre de casos detectats en mamífers. A més, a Espanya ja hi ha hagut algun contagi en humans.

Les autoritats sanitàries espanyoles en alerta

El darrer mes d'octubre es va registrar un brot de grip aviària en una granja de la Corunya. A Guadalajara un treballador va donar positiu, encara que sense especificar si era asimptomàtic o només tenia traces del virus. Divendres passat, un brot a Arbeca (Lleida) va obligar a sacrificar 87.000 aus en una granja.

Aquests casos han posat les autoritats sanitàries espanyoles, de nou, en guàrdia. La Comissió de Salut Pública ha elaborat un protocol de resposta i actuació davant dels brots. Estableix un sistema de doble vigilància per a persones exposades a les aus i cribratges per detectar els asimptomàtics.

El que se sap dels brots a Espanya

- El 20 de setembre del 2022 es va registrar el primer cas de contagi en humans a Espanya. Va passar en una granja de Guadalajara, on el 13 d'octubre va sorgir un segon cas. Tots dos es van recuperar i es van iniciar mesures de control, prevenció i detecció primerenca.

- Un brot de grip aviària va afectar una granja de visons a Galícia a finals del 2022. Els especialistes creuen que l'origen van ser aus silvestres, segurament gavines. Després, creuen que els mamífers es van transmetre la malaltia entre ells.

Gallines
Ja hi ha hagut diversos brots de grip aviària a Espanya. | Canva

- L'ajuntament de Saragossa ha informat de l'aparició de gavines mortes que han donat positiu en la grip aviària. Els experts adverteixen que mai no van veure un brot tan sobtat i agressiu com aquest. Per sort, aquests ocells no estan tant en contacte amb humans.

- Un brot de grip aviària en una explotació de Lleida ha obligat a sacrificar 37 galls dindis i 50.000 guatlles. És el primer brot d'H5N1 a Catalunya des del 2017 i s'han activat les mesures de prevenció. A Espanya ja s'han registrat 99 casos en aus silvestres.

Què diu l'OMS sobre el risc de pandèmia?

La principal preocupació ara mateix és que la transmissió del virus arribi als humans. Als Estats Units ja s'han observat un gran nombre de casos de grip aviària en mamífers, un fet inquietant, perquè el salt als mamífers dispara el risc de contagi en humans.

El director general de l'OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, acaba de pronunciar-se sobre el risc d'una nova pandèmia. Segons ha explicat, durant les darreres setmanes han rebut nombrosos informes de mamífers infectats amb el virus H5N1, entre els quals hi ha: visons, llúdrigues, guineus i lleons marins.

De moment, l'OMS avalua com a risc baix aquest virus per als humans. «Però no podem assumir que continuarà sent així i ens hem de preparar per a qualsevol cas». Això inclou la possibilitat real d'una nova pandèmia, que obliga, segons ha dit, a «monitorar els casos de prop».

Imatge de tres persones al carrer amb mascareta.
Atenció davant l'amenaça de noves epidèmies. | Canva

De moment, vigilen de prop els casos en humans i fan una crida als països perquè en reforcin la vigilància. Els laboratoris de l'OMS i el Sistema Global de Vigilància i Resposta monitoren les variants en circulació. També treballen per assegurar el subministrament de vacunes i antivirals.

50 % de mortalitat en humans

El director general de l'OMS ha recordat que el virus de la grip aviària fa 25 anys que es propaga entre aviram i aus silvestres. Sempre hi ha hagut casos aïllats de persones contagiades. En els darrers anys s'havien reduït les infeccions, cosa que fa pensar que el virus no es transmet amb facilitat als humans.

No obstant això, des del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) veuen un detall que sí que és més preocupant: «S'estan contagiant visons, que s'assemblen molt a les fures. Les fures s'utilitzen com a model de laboratori de la grip perquè el seu sistema immunitari és molt semblant al dels humans», adverteixen.

Ara, estan investigant si els mamífers es contagien d'una au o són capaços de transmetre's el virus entre ells. La grip A és més lleu i cada any es fan vacunes per prevenir els brots. En canvi, la grip aviària presenta una mortalitat del 50 % en humans i no hi ha tantes mesures de prevenció.

Possibilitats d'una pandèmia nova aviat

L'aparició d'una nova pandèmia en els pròxims anys és una possibilitat real i gens desgavellada. La reducció gradual de les fronteres naturals entre humans i animals ha augmentat el risc de contagis entre espècies. A més, la massificació de les societats i els contactes afavoreix la propagació de virus.

De fet, l'OMS no descarta l'aparició de noves pandèmies de coronavirus en el futur. La pandèmia del SARS-CoV-2 ha fet augmentar la vigilància cap a possibles brots de malalties infeccioses. A més del coronavirus, les autoritats segueixen molt de prop els brots de grip aviària i còlera.

Logotip de l'aplicació WhatsApp NOVETAT WHATSAPP: Fes clic aquí per llegir GRATIS les notícies més destacades de Catalunya al WhatsApp