Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Tedros Adhanom Ghebreyesus, director general de l'OMS, en una roda de premsa

L'OMS ho acaba d'anunciar: «És l'amenaça més gran per a la salut»

Unes 300 organitzacions de professionals de la salut diuen que ja estan tractant pacients afectats pel canvi climàtic

La pandèmia de la Covid-19 encara és present arreu del món. Milions de morts a causa d'aquest virus, i encara moltes més persones que han patit aquesta malaltia. Tot i això, l'Organització Mundial de la Salut (OMS) té clar quin serà el principal problema per a la humanitat. 

Aquest dilluns han publicat un informe on alerten que l'escalfament global és «l'amenaça més gran per a la salut» que afronta la humanitat. En aquest document asseguren que els esdeveniments meteorològics extrems seran «cada cop més freqüents».

Entre aquests fenòmens indiquen que poden ser onades de calor, tempestes o inundacions. Uns greus incidents naturals que poden matar milers de persones, alerten milions de vides, augmenten la transmissió de malalties com la malària i afecten «negativament» la salut mental de les persones.

Primeres afectacions pel canvi climàtic

Unes 300 organitzacions de professionals de la salut també han publicat aquest dilluns una carta conjunta on avisen que ja estan tractant pacients afectats pel canvi climàtic. «Demanem als líders de tots els països i als seus representants a la COP26 que evitin la imminent catàstrofe sanitària limitant l'escalfament global a 1,5 ° C i que la salut humana i l'equitat siguin el centre de totes les accions de mitigació i adaptació al canvi climàtic», diuen a la carta.

La Conferència Mundial del Clima, la COP26, ja té data de celebració. Entre el 31 d'octubre i el 12 de novembre se celebrarà a Glasgow, Escòcia. Amb l'Acord de París del 2015, la comunitat internacional es va comprometre a mantenir l'escalfament global «molt per sota» dels 2º C i intentar limitar-lo a 1,5º C. 

En aquesta pròxima trobada, hi ha noves idees que es volen aclarir. S'espera que els països participants detallin els seus plans per reduir emissions per quan arribi l'any 2030.

Una de les principals reivindicacions de l'Organització Mundial de la Salut és la reducció dels nivells de contaminació a l'aire, que cada minut provoca 13 morts al món. Així mateix, també reclama «dietes més nutritives i vegetals» per reduir emissions i evitar fins a 5,1 milions de morts relacionades amb l'alimentació d'aquí al 2050.