Una mà sosté una cigarreta

L'OMS alerta que els fumadors són més susceptibles de patir una infecció greu de la Covid-19

L'organisme contradiu d'aquesta manera un informe publicat a França que assegurava que la nicotina podria protegir contra el coronavirus

L'Organització Mundial de la Salut (OMS) ha alertat que els fumadors són més susceptibles de patir una infecció greu per la Covid-19. Preguntada per un estudi a França que mostra com la nicotina podria protegir d'aquest virus, l'experta en emergències de l'OMS, Catherine Smallwood, ha assegurat aquest dijous que el tabac és «un factor que pot contribuir» a una malaltia més greu perquè fumar «està vinculat a una menor funcionalitat dels pulmons».

Smallwood ha remarcat que «tota la informació científica que tenen fins ara» indica que el tabac és un factor de risc. Aquestes informacions contrasten amb un informe difós a França que conclou que la nicotina podria protegir les cèl·lules pulmonars del coronavirus. En aquest sentit, els investigadors francesos recolzaven les seves afirmacions en el baix percentatge de fumadors, un 5%, ingressat a l'UCI per la Covid-19.

Un informe del Ministeri de Sanitat diu el mateix que l'OMS

Les declaracions de l'experta de l'OMS coincideixen amb les conclusions d'un estudi publicat pel Ministeri de Sanitat fa pocs dies. En aquest informe, s'assegura que les persones que fumen habitualment tabac tenen més possibilitats de ser ingressades a l’UCI o de patir una evolució greu en cas de contraure el coronavirus. Concretament, els fumadors presenten un risc 25 vegades més gran de necessitar respiració assistida que aquells que no consumeixen tabac.

L'informe del Ministeri de Sanitat inclou les conclusions d'investigadors dels Estats Units i Grècia, que han avaluat en 66 estudis l’efecte del tabac (si el pacient era fumador habitual en el moment del diagnòstic) amb la gravetat de la malaltia (ingressat a l’UCI o defunció) en cinc sèries, quatre de Wuhan i una de la Xina occidental.