Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Pla detall d'unes de les mostres per a PCR

L'OMS avisa ara d'un altre desastre mundial relacionat amb la pandèmia

Una experta de l'OMS ha alertat que la nostra mala relació amb el medi ambient ha estat un dels causants principals d'aquesta pandèmia

Pla detall d'unes de les mostres per a PCR
Des de l'OMS asseguren que el canvi climàtic és un causant directe del coronavirus | ACN

L’arribada del coronavirus encara continua sent un misteri, tot i que gran part de les teories segueix reconeixent la sopa de ratpenat com una manera directa de contagi que ha arribat als humans. Però des de l'Organització Mundial de la Salut estan obrint altres portes que podrien canviar l’origen de la Covid-19.

La directora de Salut Pública de l'OMS, María Neira, s'ha manifestat de manera rotunda recentment sobre el que considera el responsable màxim de la pandèmia, que és la mala gestió del canvi climàtic. Referent a això ha alertat que l'arribada de pandèmies és la conseqüència directa del canvi climàtic i va recordar que les epidèmies de les últimes dècades, com la Sida, l'Ébola o el Zika, van procedir d'un salt de la salut animal a la salut humana.

«Era qüestió de temps perquè els elements del còctel estaven servits, hem tingut una relació pèssima amb el Medi Ambient, amb els ecosistemes, amb les desforestacions tan agressives que tenen moltíssim a veure perquè s'hagin canviat les condicions de vida», va asseverar.

També ha assenyalat quins han estat els factors concrets que han propiciat l'augment en les últimes dècades de les malalties infeccioses: «L'hoste sempre és el mateix i sempre en condicions ambientals d'estrès, amb desforestació i pràctiques agrícoles molt intensives, grans errors a no preservar la biodiversitat així com la comercialització d'espècie d'animals salvatges sense protecció en el seu trasllat, ha contribuït a un augment de malalties infeccioses» , va apuntar.

 

L'accés a aigua potable, un altre gran escull
 

Neira va criticar la contaminació de les mars a través de plàstics, que acaben en els peixos, així com la producció de combustibles fòssils, a més de destacar que «la font de la nostra salut és la nostra naturalesa» i que el que mengem i bevem actualment està contaminat.
 


A més, va criticar que gran part de la població mundial no tingui accés a una cosa tan bàsica com aigua i sabó, recursos bàsics a l'hora de prevenir contagis de Covid o altres malalties.
 


«La gent no té capacitat de tenir sabó, alguna cosa que hauria d'estar tan assumit igual que ningú tingués falta d'accés a serveis tan bàsics com l'aigua i sanejament. És una esquerda que tenim tan enorme i que és fonamental si volem evitar altres pandèmies», va advertir.