Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
La terrassa d'un bar al barri del Poblenou, a Barcelona, amb algunes taules ocupades

L'OMS avisa que la decisió d'on anar o amb qui és, actualment, de «vida o mort»

El director general de l'organisme ha recordat que més de 15 milions de persones a tot el món s'han infectat de coronavirus

La terrassa d'un bar al barri del Poblenou, a Barcelona, amb algunes taules ocupades
Imatge de la terrassa d'un bar al barri del Poblenou de Barcelona. | ACN

El director general de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, ha demanat a la població que es conscienciïn que actualment decidir què es farà, on s'anirà i amb qui s'estarà és una decisió de «vida o mort». Així, ha advertit la població, especialment als més joves, que les decisions de cadascun poden ser la diferència entre viure o morir per a una persona estimada o per a un «desconegut».

En aquest sentit, Tedros Adhanom ha recordat que més de 15 milions de persones a tot el món s'han infectat pel nou coronavirus, malaltia que a més ha provocat la mort de gairebé 620.000 persones. En l'actualitat gairebé deu milions dels casos de Covid-19 se situen en deu països i, al voltant de la meitat dels nous diagnòstics en tres països.

«La pandèmia ha alterat la vida de milers de milions de persones a tot el món. Molts han estat a casa durant mesos i és completament comprensible que les persones vulguin seguir amb les seves vides, però no tornarem a la 'vella normalitat'», ha avisat Tedros.

Oci nocturn i la responsabilitat dels joves

«En les últimes setmanes hem vist brots associats amb clubs nocturns i altres reunions socials, fins i tot en llocs on s'havia suprimit la transmissió», ha assenyalat el director general de l'OMS, que ha recordat que «la majoria de les persones encara són susceptibles al virus. Mentre el Covid-19 estigui circulant, tots estem en risc». Així mateix, Tedros ha dit que «el fet que els casos puguin estar en un nivell baix on un viu, això no fa que sigui segur baixar la guàrdia».

En aquest sentit, Tedros ha recordat que totes les persones tenen un paper que exercir en la protecció de si mateixes i dels altres, al mateix temps que ha demanat als joves que realitzin un moviment global per la salut, per un món en el qual la salut sigui un dret humà i «no un privilegi».

De la mateixa manera, el dirigent de l'OMS ha instat als governs a fer servir la seva legislació, no per a forçar, sinó per a protegir la salut i, per tant, els drets humans. «Les lleis ben dissenyades poden ajudar a construir sistemes de salut sòlids, avaluar i aprovar medicaments i vacunes segures i, fins i tot, crear espais públics i llocs de treball més saludables i assegurances», ha resolt.