Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Tedros Adhanom Ghebreyesus, director general de l'OMS, en una roda de premsa

L'OMS avisa sobre un nou perill: «Misteriosa malaltia»

Provoca febre, tos, diarrea, mal de cap, mal al pit i a les articulacions, debilitat corporal i pèrdua de gana

Espanya es troba en plena sisena onada del coronavirus i el món sencer conté la respiració davant del ressorgiment de la pandèmia. En plena lluita contra una de les pitjors pandèmies de la història moderna, l'Organització Mundial de la Salut (OMS) adverteix sobre un perill nou: «Una malaltia misteriosa».

L'organisme investiga una estranya malaltia detectada al Sudan del Sud que ja ha causat 97 morts. La majoria de les víctimes mortals són gent gran i menors d'entre 1 i 14 anys. Tots els esforços s'estan centrant a aturar l'epidèmia que assola la ciutat sudanesa de Fangak.

Segons el Ministeri de Sanitat del país africà, els símptomes inclouen febre, tos, diarrea, mal de cap, dolor al pit i a les articulacions, debilitat corporal i pèrdua de gana. Es tracta d'una nova patologia que les autoritats estan investigant perquè no s'estengui al país i més enllà de les seves fronteres.

La tempesta perfecta

L'OMS investiga aquesta estranya malaltia des del mes de novembre passat, quan es va detectar una onada de morts a Fangak. Tot i que inicialment es va sospitar que podia ser una epidèmia de còlera, els resultats demostren que és una malaltia diferent. Així ho ha confirmat el portaveu de l'OMS a Àfrica, Collins Boakye-Agyemang.

Una dona passejant a Madrid amb la màscara posada
El món lluita contra una de les pitjors pandèmies | EP

La situació ha provocat una crisi sanitària a la ciutat i diverses ONG han començat a enviar subministraments mèdics. També començaran a instal·lar consultes mòbils per atendre els pacients amb símptomes. Ara com ara, les autoritats sanitàries no han donat més informació sobre aquesta nova amenaça.

L'aparició d'aquesta patologia es produeix després de les inundacions que va patir el país. Es tractava, segons les organitzacions, de la tempesta perfecta per a l'aparició de brots de malalties. Això podria haver contribuït a l'aparició d'aquesta nova malaltia que no coincideix amb cap dels virus coneguts.

La situació és nefasta

Fa tot just unes setmanes, Metges Sense Fronteres ho deia: «La gent no té prou aigua ni opcions per emmagatzemar-la, i no hi ha recollida d'escombraries, mentre que les cabres i els gossos morts es podreixen en els sistemes de drenatge». Això eleva el risc de brots i malalties transmeses per l'aigua.

En observar una sèrie de morts amb símptomes semblants es van realitzar tests per comprovar si era còlera o malària, però van donar negatiu. A partir d'aquí, les autoritats sanitàries van veure el problema com l'aparició d'una nova malaltia amb una alta mortalitat. A més, han reconegut que la situació al Sudan del Sud «és nefasta».

Una dona amb coronavirus rep assistència a l'Índia
Definitivament hem entrat a l'era de les pandèmiesGTRES

Les conseqüències de les inundacions podrien ser desastroses en termes de seguretat alimentària, manca d'atenció sanitària, educació i risc de malalties. Aquesta realitat torna a posar de manifest la importància d'estendre la seguretat sanitària a tots els llocs del món. Definitivament, hem entrat a l'era de les pandèmies.

Un bacteri preocupant

A més, aquests dies s'ha conegut de l'existència d'un bacteri cancerigen que afecta més de la meitat de la població mundial. Es tracta de la Helicobacter pylori, un patogen que colonitza l'estómac provocant gastritis i úlceres. En els casos extrems pot desencadenar un càncer d'estómac i un tipus poc comú de limfoma.

Segons el Programa Nacional de Toxicologia dels Estats Units, més de la meitat de la població mundial té aquest bacteri. En la majoria dels casos, però, no produeix símptomes, i per això és important fer-se les proves davant l'aparició de sospites. Amb ella, s'han afegit set substàncies cancerígenes noves.