Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Una investigadora russa, treballant en un laboratori en la recerca de la vacuna contra el coronavirus

L'OMS avisa que vénen mesos «molt durs» i que la vacuna no estarà disponible fins al 2021

L'organisme veu amb preocupació l'augment de casos a Europa

Una investigadora russa, treballant en un laboratori en la recerca de la vacuna contra el coronavirus
L'OMS creu que es podria començar a vacunar alguns grups de risc en el primer trimestre del 2021   | Europa Press

L'Organització Mundial de la Salut ha refredat els seus pronòstics sobre la vacuna de la Covid-19. Si bé abans de l'estiu confiava que «una o dues» demostressin la seva eficàcia, ara no creu que això passi aquest 2020. La cap dels científics de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), Soumya Swaminathan, ha assegurat aquest divendres que, segons les seves previsions, un parell de vacunes podran presentar els resultats dels assajos a finals de novembre als reguladors. 

«Podrien decidir a principis del 2021», apunta. Per això, pronostiquen que es podria començar a vacunar alguns grups de risc en el primer trimestre del 2021. D'altra banda, l'OMS ha alertat que venen «mesos molt durs» i veu amb preocupació l'augment de casos a Europa. «Estem una fase crítica», ha avisat el director general de l'OMS, Tedros Adhanom, referint-se a l'hemisferi nord del planeta, en plena tardor. Per això, ha instat les autoritats a adoptar mesures «immediatament» per evitar un nou confinament.

En aquest sentit, Tedros ha assegurat que si els governs se centren en detectar casos, rastrejar contactes, aïllar-los i garantir que compleixen les quarantenes, les mesures més dràstiques com, per exemple, els confinaments es podran evitar. «Alguns països van per camins perillosos perquè molts estan experimentant un augment exponencial de casos de Covid-19, amb els hospitals gairebé col·lapsats i encara estem a octubre», ha declarat. 

Per aquest motiu, reclama que s'actuï de manera immediata en totes aquestes zones per evitar «morts innecessàries», col·lapses als serveis sanitaris i tancament de col·legis.

 

«S'ha de corregir el rumb de la pandèmia com més aviat millor»

D'altra banda, el dirigent de l'OMS ha destacat la necessitat que els països avaluïn la situació dels seus brots i portin a terme una anàlisi «honrat» de la seva situació epidemiològica i valorin allò «bo, dolent i lleig» de la seva regió. «S'han de fer els canvis necessaris i corregir el rumb de la pandèmia com més aviat millor».

Finalment, ha insistit en la importància que els governs informin adequadament a la població sobre la situació de la pandèmia al país, així com facilitar les eines necessàries perquè puguin complir amb les mesures imposades. «Si es demana guardar quarantena, els governs han de fer el que estigui a les seves mans per ajudar a realitzar-la».