L'Organització Mundial de la Salut (OMS) ha assegurat que serà decisió dels països fer obligatòria o no la vacuna contra la Covid-19. Bruce Aylward, epidemiòleg de l'organisme, ha assegurat que «volem fomentar l'acceptació voluntària de la vacuna, així com el comportament de les persones perquè busquin obtenir-la. Volem que les persones entenguin els beneficis de les vacunes i la seva qualitat, més enllà que sigui una cosa obligada».
Sobre la vacuna desenvolupada per Rússia, la científica de l'OMS, Soumya Swaminathan, ha explicat que l'organisme sanitari es troba en converses amb el país, i que se'ls ha sol·licitat les dades sobre la seva eficàcia i seguretat. En aquest sentit, ha apuntat que «entenem que està encara en assajos clínics preliminars i anirà a una fase tres més àmplia. Estem a l'espera del diàleg amb les autoritats russes».
La prometedora teràpia dels anticossos monoclonals
Preguntada sobre l'ús d'anticossos monoclonals com a possible tractament per a la Covid-19, la doctora Swaminathan ha detallat que es tracta d'una de les «teràpies prometedores en l'horitzó», però ha advertit que no serà fàcil fer-los arribar a tota la humanitat. «Es tracta d'uns anticossos específics que actuen per a evitar que el virus entri a les cèl·lules humanes i les infecti».
L'experta de l'OMS ha destacat que «en el cas de la Covid-19, hi ha diversos esforços per a desenvolupar aquest tipus d'anticossos, a través de ratolins, de l'extracció d'anticossos de pacients recuperats, o fets en laboratori. Diverses companyies ho estan intentant. Aquesta tecnologia es va provar amb l'Ebola i es va trobar que era molt efectiva».
Swaminathan ha recordat que «es tracta d'una de les teràpies més prometedores», però la possibilitat fer arribar aquest tractament a tot el món «és complicada perquè es tracta d'un producte complex de fer. Alhora, que les instal·lacions que produeixen aquests anticossos no existeixen a tot el món», ha lamentat.
Utilitzats en el tractament contra el càncer
Sobre els anticossos monoclonals, també hi ha dit la seva la doctora Mariangela Simao, que ha indicat que s'utilitzen en tractaments contra el càncer, tot i que són extremadament cars actualment, la qual cosa és una preocupació. En aquest sentit, ha dit que si es comprova que són efectius contra el coronavirus seria una bona notícia. «Hem de fer-los més assequibles i després distribuir-los», ha instat.
Els anticossos monoclonals són proteïnes del sistema immunitari que es creen en un laboratori, que reconeixen blancs específics. Els experts han explicat que el tractament amb plasma de persones recuperades és una teràpia que s'ha utilitzat durant més de 100 anys i que ha estat efectiva en alguns casos, però en uns altres no.
«En el cas de la Covid-19 ha estat una de les primeres teràpies que s'ha utilitzat i hi ha un nombre important d'assajos clínics, tot i que cap ha demostrat clara efectivitat. Ho estem seguint, però ara com ara les dades que tenim són de baixa qualitat així que el tractament amb plasma continua sent una teràpia experimental», ha sostingut Swaminathan.