Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Un investigador mostra una caixa del medicament remdesivir

L'OMS desaconsella l'ús del remdesivir per tractar la Covid-19 per falta d'evidències de la seva eficàcia

Un grup d'experts de l'organisme recorda que el fàrmac pot causar «danys importants»

Un investigador mostra una caixa del medicament remdesivir
El remdesivir va rebre autorització de l'EMA per tractar la Covid-19 el passat mes de juny. | Europa Press

L'Organització Mundial de la Salut (OMS) ha desaconsellat l'ús del remdesivir per tractar pacients de la Covid-19. El grup d'experts de l'organització que orienta sobre els tractaments ha advertit aquest divendres que «no hi ha evidències» que demostrin que el fàrmac genera millores. La recomanació es basa en una nova revisió de diversos medicaments a partir de dades sobre uns 7.000 pacients de Covid-19 hospitalitzats.

En aquest sentit, els investigadors de l'organisme reconeixen que encara no hi ha suficients evidències per descartar totalment que aquest antiviral tingui algun benefici, però que les proves disponibles indiquen que no genera millores destacades. Atès que el fàrmac pot causar «danys importants» i té un preu elevat, veuen «adequat» desaconsellar el seu ús.

Els experts conclouen que «el remdesivir no té cap efecte significatiu sobre la mortalitat ni sobre altres resultats importants per als pacients, com ara la necessitat de ventilació mecànica o el temps per a la millora clínica». Així mateix, l'OMS insta a continuar els assajos clínics del remdesivir per obtenir més "certesa" sobre els seus efectes en pacients de la covid-19.

Autorització condicional de l'Agència Europea del Medicament

El passat mes de juny, el remdesivir va ser el primer medicament que l'Agència Europea del Medicament (EMA per les seves sigles en anglès) va autoritzar de manera condicional el seu ús per tractar pacients de la Covid-19, concretament els més greus amb necessitat de ventilació. A principis d'octubre, però, va anunciar que revisaria si el remdesivir provoca lesions greus als ronyons de pacients de la Covid-19.

Així, el comitè de seguretat de l'EMA va decidir estudiar la toxicitat renal d'aquest medicament per la detecció «d'efectes adversos no desitjats» als ronyons d'alguns pacients. A l'espera dels resultats de l'anàlisi d'aquests casos, l'EMA va avançar que «pot ser necessària una acció reguladora» si es confirma que el tractament provoca danys renals. De moment, però, no ha retirat l'autorització per comercialitzar aquest antiviral en casos de la covid-19.

La dextametasona, l'únic fàrmac eficaç contra la Covid-19

En una recent entrevista a l'ACN, l'epidemiòleg principal per la Covid-19 del Centre Europeu per al Control i Prevenció de Malalties, Pasi Penttinen, ja afirmava que, ara mateix, la dexametasona és l'únic fàrmac eficaç per tractar pacients de la Covid-19. Aquest és un tractament a base de corticoides que també té l'autorització provisional de l'EMA.

«Desafortunadament, ara mateix l'únic que ha demostrat ser efectiu en pacients greus hospitalitzats és la dexametasona», assegurava Penttinen.