Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Fotomuntatge d'un metge amb el braços plegats i la verola del mico

L'OMS envia una alerta per la verola del mico i fa una petició urgent

Els casos de verola del mico estan augmentant

Els casos de verola del mico van en augment. Cada cop són més els països que notifiquen la presència d'aquesta malaltia entre els seus habitants, entre ells Espanya, els Estats Units o Portugal. Això ha obligat l'OMS a prendre mesures.

L'organització sanitària ha fet una crida perquè es rastregin els contactes dels contagiats. Assenyalen que tant els ciutadans com els centres mèdics han d'estar preparats per a aquesta nova fase. Recomanen que el personal especialitzat examini aquelles erupcions cutànies que siguin poc comunes.

En cas que sospitin que es tracta de verola del mico, els afectats han de ser aïllats per frenar la infecció. Aquest dimecres es coneixia la primera víctima als Estats Units, mentre que a Espanya hi ha vuit contagis a Madrid, davant dels 20 de Portugal.

Per la seva banda, Itàlia comunicava les últimes hores el seu primer infectat. La víctima era un jove que havia arribat procedent de les Illes Canàries. En estudi hi havia dues persones més amb símptomes compatibles amb aquesta patologia.

Fins ara, la majoria d'afectats solen ser homes que han mantingut relacions sexuals amb persones del seu mateix sexe.

També s'han detectat múltiples brots a altres llocs com el Regne Unit. Els afligits per aquesta malaltia s'eleven a nou, com va comunicar aquest dimecres l'Autoritat de Salut i Seguretat. El primer que es va fer públic va ser un home que havia viatjat a Nigèria al començament d'aquest mes.

Imatge d'unes butllofes fruit de la verola vistes a través d'una lupa
La verola del mico cada vegada és present a més països | Canva

Al Canadà, les autoritats sanitàries també estan molt pendents de la situació després que confirmessin un cas. La intenció és controlar els brots perquè no es disparin les infeccions a més persones.

La verola del mico sol ser més freqüent a l'Àfrica central i occidental, especialment als entorns de les selves tropicals. Es considera que el seu origen es troba a la República Democràtica del Congo, on es va detectar per primera vegada en una persona fa 52 anys.

 

Expliquen que és molt senzill transmetre aquesta malaltia entre els humans. Pot ser per mitjà d'un contacte estret, mitjançant gotetes d'aire, objectes contaminats o compartint la roba del llit.

El Govern britànic ha fet una crida a la població. Recomanen sobretot als homes que mantenen relacions amb altres homes, que estiguin molt atents a qualsevol problema a la pell. La majoria de casos notificats per aquesta patologia tenia com a protagonistes homes homosexuals.

Per tant, els conviden a posar-se en mans d'especialistes i a aïllar-se per no propagar-ho més. És la solució més immediata que han trobat les autoritats de moment. 

Imatge d'una persona infectada amb la verola del mico
Aquesta malaltia és més comuna en homes | Catalunya Diari

 

Els símptomes de la verola del mico

La verola del mico presenta uns símptomes molt lleus, sobretot a la pell. En alguna ocasió, aquest virus pot arribar a resultar més nociu, però no és gaire habitual. Es considerava que la verola ja estava erradicada des del 1980, quan es va dur a terme una gran campanya de vacunació.

Els especialistes en aquesta matèria creuen que el patogen que causa aquesta malaltia circula en rosegadors. Els micos es consideren els falsos hostes.

Els casos que es coneixien fins ara es produïen generalment després de viatges a zones de l'Àfrica occidental i central. Allí el virus continua estant molt present en algunes àrees. L'OMS té constància que eren més freqüents sobretot a Nigèria en els últims temps.

El virus del mico ha deixat en aquest país 558 casos sospitosos des del 2017. Dels quals han mort vuit persones i 241 van donar positiu.