Imatge d'unes butllofes fruit de la verola vistes a través d'una lupa

Vinculen el brot de verola del mico a una festa chemsex de Madrid

Els casos de verola del mico detectats a Madrid han sigut en homes

La verola del mico es va expandint per Europa i està afectant tota mena de persones. Aquesta malaltia no distingeix en edat, sexe o raça. Tot i això, el brot que s'ha generat a Madrid ha afectat, sobretot, membres de la comunitat gai.

Parlem de nois que havien tingut relacions íntimes amb persones del mateix sexe. Segons les primeres investigacions de la Comunitat de Madrid, l'origen del contagi es trobaria en pràctiques de risc en festes chemsex.

Els casos de la verola del mico es concentren especialment a la capital. N'hi ha 7 de confirmats i 28 més es troben en estudi, però tot fa indiciar que les xifres aniran creixent aquests pròxims dies. Al brot detectat a Madrid se li suma un altre que hi ha hagut a les Canàries i que s'està investigant.

Asseguren que la majoria d'afectats són homes d'uns 35 anys que havien tingut relacions sexuals de risc. La directora de Salut Pública de la Conselleria, Elena Andradas, va confirmar a 'ABC' que alguns havien participat en sessions de chemsex.

Aquest terme pot resultar desconegut per a molts lectors. La web del Ministeri de Sanitat explica que «fa referència a un tipus de consum de drogues i patró de comportament concret» associat sobretot «a la cultura sexual gai».

Aquesta malaltia no es propaga a través de les relacions sexuals. Però sí que n'hi hauria prou tenint un contacte íntim on es comparteixin fluids corporals o mucoses. Això és el que sol passar durant les trobades sexuals, però també quan es comparteixen llençols o tovalloles amb algú contagiat.

Pell humana afectada per la verola del mico
A Espanya, s'han detectat vuit casos de verola del mico | Canva

Les autoritats sanitàries intenten localitzar el pacient zero, el primer que va portar el virus a Espanya. Expliquen que «encara és molt aviat per saber-ho».

Darrere dels primers casos de verola del mico sí que tenen identificats un parell de focus de transmissió. Alguns havien fet viatges previs a Lisboa, on també hi ha algun brot actiu. A més, tenen constància que en aquestes festes també hi van participar ciutadans britànics.

 

Aquesta informació adquireix certa rellevància per als investigadors a l'hora d'establir la cadena de contagi. No hem d'oblidar que va ser allà on van sorgir els primers casos d'aquesta malaltia, que ja ha arribat a set països.

En el cas dels pacients espanyols, asseguren que es troben en bon estat i que es recuperen a casa seva. Estan aïllats, i la Comunitat de Madrid s'encarrega de comprovar com evolucionen. Les restriccions imposades no són tan agressives com les de la covid.

Assenyalen que no cal que portin mascareta, però «se'ls demana que no comparteixin ni tovalloles ni altres utensilis amb la resta de convivents».

Fotomuntatge d'un metge amb el braços plegats i la verola del mico
Els metges recomanen a les persones afectades de verola del mico que s'aïllin a casa seva | Catalunya Diari

El temps d'aïllament s'allargarà durant dues setmanes. És el període que creuen que trigaran a curar-se les butllofes que deixa el virus. Quan s'assequen i cau la crosta és quan deixen de ser contagioses.

La verola del mico preocupa el Regne Unit

El brot de verola del mico desfermat a Espanya té bastantes similituds amb el que ha tingut lloc al Regne Unit. El més gran que s'ha detectat ha afectat sobretot homes que mantenien relacions amb altres homes.

L'Agència de Seguretat Sanitària del país britànic va fer una crida a la població després de confirmar els primers nou casos. «Instem, sobretot, homes homosexuals i bisexuals que detectin qualsevol erupció o lesió inusual. Especialment als genitals», van explicar.

Les autoritats mèdiques estan una mica sorpreses per la manera com s'està transmetent el virus. «Els dos últims casos detectats no tenen relació amb viatges a països on la malaltia és endèmica» , apunten. El primer contagiat al Regne Unit es va detectar el 6 de maig passat i era un home que havia estat a Nigèria.

Expliquen que la verola del mico, a més de problemes cutanis, també produeix altres símptomes, com ara mal de cap i d'esquena, cansament extrem, calfreds o febre.