Una jove amb mascareta pel carrer.

L'OMS envia un missatge urgent: en les pròximes setmanes

L'OMS creu fermament que Òmicron provocarà una «immunitat global» que donarà pas a la fi de la pandèmia

Falta molt? Quant falta per arribar?... Des que va esclatar el març del 2020, la pandèmia s'ha convertit en un autèntic suplici. No hi ha dia en què no passi alguna cosa. Pugen els contagis, ens parlen d'una nova variant, surten experts a predir futurs apocalíptics...

Doncs bé, ara sembla que el món és a les portes d'un recés. La possibilitat que Òmicron acabi d'una vegada per totes amb la pandèmia guanya cada cop més adeptes i són molts els epidemiòlegs i experts que ens apropen a aquesta realitat. I és que fins i tot l'OMS —caracteritzada sempre pels seus discursos prudents sobre la Covid-19— parla obertament d'aquesta possibilitat.

Des de l'Organització Mundial de la Salut (OMS) sostenen que la Covid-19 podria passar a una fase endèmica després d'Òmicron. La teoria és la següent: Òmicron infectarà més del 50% de la població europea, cosa que a curt termini provocarà «una immunitat global».

Persones amb mascareta caminant pel carrer
La pandèmia entrarà en una fase endèmica després de l'eclosió d'Òmicron, segons l'OMS. | Europa Press
 

És el que sosté Hans Kluge, director regional de l'organització a Europa, que també va explicar que és «plausible» que la pandèmia acabi a Europa quan s'acabi la sisena onada produïda per Òmicron.

La fi de la pandèmia?

L'OMS sosté que sí, que podria arribar. De fet, Hans Kluge va dir que passaria al llarg de les properes sis o vuit setmanes. «Hi haurà immunitat global», deia mentre explicava que això serviria perquè el virus entrés en una fase més endèmica.

Però... Això de l'endèmia què vol dir?

És una pregunta lícita, ja que hi ha molts dubtes en relació amb el que passarà amb la pandèmia. Mentre que molts experts i epidemiòlegs s'omplen la boca a l'hora d'assegurar que la Covid-19 passarà a experimentar una fase endèmica, són molts els que no entenen què representa.

Hans Kluge ho explica: «Endèmia significa que podrem preveure que passarà». És a dir, el que fa l'OMS és predir que en poques setmanes «més del 50% de la població europea» estarà contagiada. I amb aquesta previsió s'aventura a dir que hi haurà una «immunitat global».

Passatgers en un bus amb mascareta.
Les màscares a Espanya continuaran sent necessàries als espais tancats. | Europa Press
 

Això provocaria que el virus perduraria en el nostre dia a dia, però es quedaria com una malaltia més. Seria, per entendre'ns, com una grip.

Sense mascaretes... Però encara amb molts dubtes

I és que si no hi ha cap gir inesperat, la màscara deixarà de ser obligatòria pel carrer dijous d'aquesta setmana. Cosa que ens indueix a pensar que Espanya està molt millor en relació amb les xifres del coronavirus.

La veritat, però, és que la incidència segueix a l'alça i els contagis no s'aturen. L'esperança que amb Òmicron s'acabarà la pandèmia, però, és el que impulsa el Govern espanyol a aixecar l'obligatorietat de la màscara.

Només el temps dirà si estem corrent massa o si teníem raó.