L'Organització Mundial de la Salut (OMS) es va reunir ahir d'urgència per avaluar la greu situació de la nova onada de contagis al món. La preocupació se centra en el que està succeint a Europa, amb la tercera onada desbocada, però també en l'aparició de dos nous ceps als Estats Units.
Aquestes mutacions se sumen a les tres noves variants de coronavirus aparegudes en les darreres setmanes. Es tracta de ceps més contagiosos de coronavirus que posen en risc la lluita contra la pandèmia i l'eficàcia de les vacunes a llarg termini. Per això, el director regional de l'Organització Mundial de la Salut (OMS) a Europa, Hans Henri P. Kluge, ha demanat als països europeus intensificar les mesures de prevenció contra la Covid-19. La seva crida respon a la preocupació davant les elevades taxes de transmissió que s'estan registrant en l'actualitat.
L'epicentre de la pandèmia és ara mateix el Regne Unit, cap on se centren totes les mirades per la difícil situació que està travessant. El país va aplicar fa més d'una setmana un confinament total, tot i que més suau que el de la primera onada el març del 2020, i està registrant xifres de més de 1.500 morts diaris.
Kluge admet que encara és aviat per determinar a què es deu el repunt tan acusat de nous casos a Europa. Uns sospiten que pot ser degut a les festes de Nadal, d'altres s'inclinen a pensar que la nova variant de coronavirus més infecciosa està darrere de la tercera onada. Alguns creuen que és una combinació de diversos factors als quals se suma el descens de les temperatures i el cansament de la població.
El que sí que té clar l'alt mandatari de l'OMS és que «la transmissió a tota la regió europea s'ha mantingut amb taxes molt elevades». En la seva valoració va mencionar l'aparició de nous ceps de coronavirus, com la variant britànica. Va reconèixer que generen una gran preocupació, perquè encara que no provoquen quadres més greus de la malaltia, si que tenen una major transmissibilitat, que es pot traduir en més ingressos i més morts.
La petició de Hans Kluge als països és que extremin les mesures per afrontar l'aparició de nous ceps de coronavirus, que posen en risc les estratègies globals de prevenció. L'OMS tem que la nova variant més contagiosa tingui un impacte als serveis sanitaris que ja estan saturats en molts llocs.
280 milions de persones confinades
L'any passat es van confirmar més de 26 milions de contagis de coronavirus a Europa i més de 580.000 morts. Les xifres segueixen augmentant aquest 2021, tot i que ja ha començat la campanya de vacunació. Aquesta era la gran esperança per posar fi a la Covid-19 com abans millor, però la tercera onada ha arribat batent rècords. Per això, 280 milions de persones ja es troben sotmeses a un confinament total.
«Són les mesures bàsiques, amb les que tots estem familiaritzats, les que s'han de reforçar per reduir la transmissió, alleugerar la tensió assistencial i salvar vides», ha dit Hans Kluge, que recomana «reforçar l'ús generalitzat de les mascaretes, limitar el nombre de reunions socials, el distanciament físic i el rentat de mans, i impulsar els sistemes de prova i rastreig adequats, donar suport a les quarantenes i aïllament, així com garantir la vacunació a la població».
Petició expressa de l'OMS
Una de les peticions expresses de l'OMS consisteix a augmentar la seqüenciació genòmica del virus i compartir la informació amb la resta de països. Aquesta és la clau per detectar les noves variants de coronavirus i actuar de pressa.
Kluge ha informat que el 95% dels 23,5 milions de dosis administrades a nivell mundial s'han posat en 10 països, i que fins ara 31 països de la regió europea han començat a implementar campanyes de vacunació. Però el subministrament limitat de dosis i la càrrega cada vegada més gran dels sistemes de salut compromet el ritme de vacunació. Per això és vital prioritzar la vacunació de la força laboral de salut i dels que estan en un risc més alt a les comunitats.