Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge d'un vial de vacuna contra la Covid-19 amb una bandera d'Europa com a fons

L'OMS estudia la creació d'un certificat digital de vacunació contra la Covid-19

L'organització està en contacte amb la CE per implementar-lo a Europa

Imatge d'un vial de vacuna contra la Covid-19 amb una bandera d'Europa com a fons
Aquest octubre Estònia va començar un projecte similar amb una «targeta groga intel·ligent» | Europa Press

L'Organització Mundial de la Salut està explorant la creació d'un certificat digital de vacunació contra la Covid-19. Així ho ha confirmat el responsable del programa de vacunació de l'OMS a Europa, Siddharta Datta, assegurant que «Estem estudiant l'ús de la tecnologia per respondre a la Covid-19, per exemple estem treballant amb els estats membres per crear un certificat de vacunació electrònic».

Segons aquest expert, l'organització està en contacte amb la Comissió Europea per estudiar opcions tecnològiques «viables» per implementar aquest certificat a Europa. A més, l'OMS ja té un contracte amb Estònia per fer una prova pilot d'aquest certificat digital. De fet, el país bàltic va començar el passat mes d'octubre un projecte similar amb una «targeta groga intel·ligent» que ja era un certificat de vacunació electrònica.

Datta adverteix que qualsevol iniciativa tecnològica no ha d'aclaparar als països en mig de respostes pandèmiques, s'ha d'ajustar a les diverses lleis i garantir un servei de traspàs de fronteres sense inconvenients. Per exemple, algunes aplicacions de rastreig de Covid-19 nacionals no funcionen a l'estranger.

 

Salut preveu una tercera onada de coronavirus al gener

El secretari de Salut Pública de la Generalitat, Josep Maria Argimon, ha assegurat que un dels informes amb els quals treballa Salut preveu que la tercera ona de la Covid-19 a Catalunya arribi al gener. «Espero que no arribi, però és probable que arribi», va afirmar en una entrevista en TV3. Segons Argimón, les xifres de la pandèmia a Catalunya no evolucionen malament.

D'altra banda, va detallar que «les dades d'incidència acumulada van baixant, encara que molt poc i de forma gairebé imperceptible», després de frenar-se aquesta baixada amb la reobertura: això explica que l'indicador de la velocitat de transmissió del virus (rt) hagi pujat, va explicar. També va dir que un informe del centre de prevenció de malalties a Europa alerta d'un «increment d'ingressos» per l'augment de la mobilitat i la interacció social durant les festes de Nadal, alguna cosa que ha dit que el preocupa.

Argimón va demanar tenir «judici» en ajuntar-se en les celebracions familiars, i valorar si és necessari reunir deu persones en espais tancats en els quals es donin aglomeracions. Finalment, també va demanar no confiar-se si es té un resultat negatiu en un test antigen de Covid-19 per a acudir als menjars: «Un fals negatiu, amb vuit o nou persones, pot ser un problema seriós. És una falsa seguretat».