La confirmació de l'arribada imminent de les vacunes contra la Covid ha significat un missatge d'alleujament per a tothom. Després de mesos de pessimisme i incertesa, les farmacèutiques donaven per fi les primeres notícies esperançadores d'ençà que va començar la pandèmia.
Però un cop més l'Organització Mundial de la Salut va voler fer una crida a la calma i rebaixar les expectatives sobre un possible final de la pandèmia en un breu període de temps. El seu director general, Tedros Adhanom Ghebreyesus, assenyalava que encara que les vacunes ja estiguin llestes, la pandèmia «no ha acabat», sobretot perquè encara hi ha «molts països» que tenen un nivell «important» de transmissió del virus. Per això, el director s'ha mostrat preocupat per una «creixent» percepció entre la població mundial que la crisi sanitària ja arriba a la seva fi, però molts hospitals segueixen sota una gran pressió.
Tedros també ha volgut recordar que no cal relaxar-se un cop es comencen a aixecar algunes de les restriccions. «A Europa, alguns països han reduït la incidència de virus a través de mesures molt restrictives que han limitat el contacte de les persones.
No obstant això, quan aquestes mesures s'aixequen, és important que els ciutadans segueixin protegint-se per garantir que no es torna a produir un augment dels casos», afirmava el director general de l'OMS, qui creu que encara queda un «llarg camí per recórrer» abans que es pugui controlar la pandèmia. A més, ha insistit en una altra demanda per al govern i ciutadans. I és que opina que segons com s'actuï durant Nadal, pot marcar com serà el final de la pandèmia.
Les vacunes han d'arribar a tothom
Sobre les vacunes, el director general de l'OMS també va demanar que arribin forma equitativa a tot el món. Sol·licitava als països que analitzin sobre la seva capacitat de poder subministrar la vacuna entre la seva població. «A més de garantir que el subministrament, la fabricació, la logística i els fons estiguin al seu lloc, és important assegurar-se que els líders es comuniquin amb les seves poblacions sobre la importància de la vacunació i sobre com i on obtenir-la», comentava.
En un mateix sentit s'ha mostrat el director d'Emergències Sanitàries de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), Michael Ryan. Recordava que l'arribada de les vacunes no frenarà en sec els contagis i, sobretot, les morts pel coronavirus. Ryan defensava que encara que sigui una bona notícia, les vacunes «no seran les que posin fi a la pandèmia, pel que és necessari incorporar-les en una estratègia de salut pública eficaç». Ha recordat que la principal mesura ha de seguir sent evitar la propagació de virus i això implica seguir respectant les mesures de seguretat.
Aquest feia una crida simple i ja conegut als ciutadans per seguir respectant aquelles mesures que s'han demostrat eficaços. Aquestes són les ja repetides per totes les autoritats sanitàries: la distància social, el rentatge freqüent de mans, la ventilació dels espais tancats i l'ús de les mascaretes.
L'epidemiòloga de l'OMS, Maira Van Kerkhove s'afegia al missatge de calma sobre el futur de la pandèmia dels seus companys. «Els pròxims mesos seran difícils i tot dependrà de les nostres accions, però cal tenir paciència i fer el possible per protegir-nos a nosaltres i als altres», afirmava. Això si, tots van coincidir que els ciutadans es vacunin i que no es vegin espantats per informacions falses sobre elles.