Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Una investigadora manipula mostres de coronavirus en un projecte d'investigació a l'Hospital Universitari de La Paz, a Madrid

L'OMS llança un altre avís sobre quan arribarà i com serà la vacuna contra la Covid

L'organització no és tan optimista com els governs o farmacèutiques

Una investigadora manipula mostres de coronavirus en un projecte d'investigació a l'Hospital Universitari de La Paz, a Madrid
L'OMS segueix parlant de terminis menys optimistes que alguns governs | Europa Press

L'Organització Mundial de la Salut ha publicat un informe de 'preguntes i respostes' sobre les vacunes contra el coronavirus, en què avisa que, com la majoria, les que es desenvolupin contra la Covid-19 no seran «100% efectives», assenyalant a principis o a mitjan 2021 com la data en què podrien estar disponibles.

Actualment s'estan estudiant moltes vacunes potencials i, segons l'organisme, diversos assaigs clínics poden donar resultats a finals d'aquest any. Si es demostra que una vacuna és segura, ha de ser aprovada pels reguladors nacionals, fabricada amb estàndards exigents i distribuïda.

En aquest sentit, l'OMS ha recordat que està treballant amb socis de tot el món per ajudar a coordinar els passos clau en aquest procés. Una vegada que es disposi d'una vacuna segura i eficaç,  l'organització assegura que treballarà per facilitar l'accés equitatiu als milers de milions de persones que la necessitaran. No obstant això, ha reconegut que encara no se sap quan estarà a punt una vacuna «segura i eficaç» per poder ser distribuïda.

Ara bé, perquè això passi han de demostrar la seva seguretat i eficàcia en assaigs clínics grans (fase III), i que, abans que l'OMS consideri la prequalificació d'un producte de vacuna, es requereix una sèrie de revisions independents de l'evidència d'eficàcia i seguretat, inclosa la revisió regulada i l'aprovació al país on es fabrica la vacuna.

De la mateixa manera, un panell extern d'experts convocat per l'OMS, anomenat SAGE, haurà d'analitzar els resultats dels assajos clínics i, juntament amb l'evidència sobre la malaltia, els grups d'edat afectats, els factors de risc de la malaltia i altra informació, recomanaran si les vacunes s'han d'aplicar i la forma de fer-ho. «Les vacunes han de fabricar-se en grans quantitats, el que serà un desafiament important i sense precedents, mentre es continuen produint totes les altres vacunes importants que salven vides que ja estan en ús. Com a pas final, les vacunes es distribuiran a través d'un complex procés logístic, amb una rigorosa gestió d'estoc i control de temperatura», detalla l'OMS.

«L'impacte de les vacunes Covid-19 a la pandèmia dependrà de diversos factors. Aquests inclouen factors com l'eficàcia de les vacunes; la rapidesa amb què s'aproven, fabriquen i lliuren; i quantes persones es vacunen », ha informat l'organisme, per tancar assenyalant que encara no està clar quantes dosis de vacuna es necessitaran, encara que la majoria de les que s'estan provant ara utilitzen règims de dues dosis.

Experts donen amb una clau per millorar la seva eficàcia

Un equip d'investigació dirigit per la Universitat de Buffalo (Estats Units) ha descobert una tècnica que podria ajudar a augmentar l'eficàcia de les vacunes contra la Covid-19 mitjançant la transformació d'una de les proteïnes del virus en nanopartícules.

El professor associat del Departament d'Enginyeria Biomèdica d'aquesta universitat, el doctor Jonathan F. Lovell, és el principal investigador de l'estudi, titulat 'SARS-CoV-2 RBD Neutralizing Antibody Induction is Enhanced by Particulate vaccination'. Segons Lovell, una de les claus podria estar en el disseny de vacunes que imitin parcialment l'estructura de virus.

Així, una de les proteïnes de la SARS-CoV-2, situada a la punta d'aquest, té un component anomenat «domini d'unió a l'receptor», o RBD, per les seves sigles en anglès, que és la seva «taló d'Aquil·les». És a dir, els anticossos contra aquesta part de l'virus tenen el potencial de neutralitzar el virus.