Una dona estornudant amb la mascareta posada.

L'OMS llança un missatge urgent sobre la Covid a Europa: «En 6 o 8 setmanes»

Hans Kluge, director de l'OMS a Europa, fa un avís preocupant sobre què passarà en les pròximes setmanes

La variant Òmicron segueix causant milions de contagis a tot el món des de fa ja més d'un mes i l'OMS n'ha tornat a parlar. Les últimes setmanes, Catalunya ha patit una sagnia de positius de coronavirus per culpa d'aquesta nova variant que continua provocant estralls a moltes regions del món.

La situació al nostre país es va agreujant segons passen els dies i la pressió hospitalària va augmentant de manera constant. En les darreres hores, l'OMS ha realitzat un pronòstic sobre la quantitat de ciutadans europeus que es contagiaran amb aquesta nova variant en les pròximes setmanes.

Un home amb mascareta mirant per una finestra
Els sanitaris estan preocupats pel que ha pronosticat l'OMS sobre Òmicron | GTRES
 

Parlem d'una variant Òmicron que, tot i ser menys letal que altres que han circulat anteriorment com la variant Delta, posseeix una gran transmissivitat. Per això, encara que la ràtio de morts per casos positius és més petita que l'hivern passat, la situació és molt preocupant en algunes comunitats.

El pronòstic de l'OMS sobre Òmicron que alerta Catalunya

L'OMS ha sostingut aquest dimarts en roda de premsa el que succeirà «en les pròximes 6 o 8 setmanes. Més del 50% de la població europea es contagiarà de coronavirus amb la variant Òmicron».

Així ho ha confessat el director a Europa de l'Organització Mundial de la Salut, Hans Kluge. Aquest ha revelat que la velocitat de contagi d'Ómicron «no s'ha vist a cap de les variants anteriors», ha exposat aquest dimarts.

Hans Kluge en una intervenció amb mascareta.
Hans Kluge ha estat contundent a l'hora de parlar de l'augment de contagis a Europa els pròxims mesos. | Europa Press
 

Tot i que la campanya de vacunació evoluciona de forma positiva, l'elevada transmissibilitat d'Òmicron fa que els hospitals comencin a estar saturats de pacients Covid. «Molts estan sense vacunar», ha incidit, i altres presenten patologies prèvies molt greus.

El director europeu de l'OMS ha posat de manifest un gran «problema» en aquesta nova onada de la pandèmia. I és que els metges són el sector més damnificat, «cosa que ens fa témer per la seva salut física i també mental».

La importància de la vacunació massiva per a l'OMS

Alhora, que els professionals sanitaris hagin d'estar aïllats després de donar positiu «posa en risc molts sistemes de salut. Podrien quedar-se sense professionals per període determinat de temps, cosa que col·lapsaria hospitals i centres sanitaris», ha explicat.

Un home, vacunat a Barcelona el 24/03/2021.
La vacunació és la millor estratègia de l'OMS per frenar els contagis d'Òmicron | Gtres
 

Kluge ha avisat sobre la nova amenaça que és la variant Òmicron. I és que cada dia prossegueix amb més força als països de l'est d'Europa, «on la taxa de vacunació és molt menor».

Alhora, el director de l'OMS a Europa ha recalcat la utilitat de les vacunes. Aquest ha posat un clar exemple, amb les dades ofertes pel Regne Unit. El 96% de les dones embarassades que entre maig i octubre del 2021 van ingressar a hospitals després de contagiar-se de Covid ho van fer sense vacunar.

La incidència acumulada a Espanya arriba als 2.989 casos

D'altra banda, el Ministeri de Sanitat ha notificat aquest dilluns 292.394 nous contagis detectats des de l'últim informe publicat divendres passat. La suma de casos registrats a Espanya és superior als set milions des que va començar la pandèmia, concretament 7.457.300. Així mateix, es comptabilitzen 202 morts, que eleven el recompte a 90.136 morts.

La incidència acumulada a 14 dies ha sumat durant el cap de setmana 267,2 punts. Torna a col·locar la taxa en límits no vists fins ara, superant els 2 989,47 casos per cada 100 000 habitants.