L'OMS parla de nou confinament a casa: el govern espanyol respon

Més països europeus estan preparats per anunciar mesures de confinament la setmana que ve

Tedros Adhanom Ghebreyesus, director general de l'Organització Mundial de la Salut (OMS) el 28 de febrer del 2020
Més països europeus estan preparats per anunciar mesures de confinament la setmana que ve | CatalunyaDiari

El director de l'Organització Mundial de la Salut (OMS) per a Europa, Hans Kluge, ha assegurat aquest dijous 7 de gener que «més països europeus estan preparats per anunciar mesures de confinament en la propera setmana», a més d'apuntar que ja hi ha 230 milions de ciutadans europeus en confinament per la propagació de la pandèmia del coronavirus.

«La transmissió a Europa es manté a índexs molt alts d'infecció», avisava el responsable regional de l'OMS en una compareixença de premsa en què vaticinava més confinaments a Europa que se sabran, afirmava, en molt pocs dies. Per ara, el Regne Unit ja ha tornat a un confinament total semblant al de març de 2020, quan començava la primera onada de Covid.

«Instem els països a mitigar el virus»

Kluge ha alertat sobre la gran transmissibilitat de la nova soca de coronavirus, encara que ha matisat que no és més dura ni mortal, però reconeix que és més contagiosa. Segons l'OMS, aquesta nova variant ja està circulant amb rapidesa al Regne Unit i s'està propagant amb força a Dinamarca.

«Instem els països a mitigar el virus fent el que puguin per reduir la transmissió i incrementar la vigilància epidemiològica per identificar noves variants com la britànica», ha advertit el director regional de l'OMS. «Estem en una situació alarmant, el que significa que en un curt període de temps hem de fer més del que ja hem fet per intensificar les mesures sobre la salut pública i de distanciament social», avisa també Hans Kluge.

L'OMS s'ha referit a la «preocupant» situació d'Espanya

Al seu torn, el director regional de l'OMS ha comunicat que «hem pres nota» de les normes per «flexibilitzar» els temps d'administració de les dues dosis de les vacunes de coronavirus, perquè s'aconsegueixi ampliar l'interval entre una i altra dosi, podent així arribar a més població. «És important que cada decisió representi un compromís entre la capacitat global de producció i l'imperatiu dels governs de protegir la major població possible», sentenciava.

A més, Kluge ha parlat del cas d'Espanya, on la incidència acumulada per cada 100.000 habitants es va situar aquest dijous 7 de gener als 321 casos i es va arribar als 2.024.904 contagis des de l'inici de la pandèmia. «Estem davant un preocupant augment de casos, que podem anomenar tercera onada, però el nom és el menys important: les comunitats autònomes ja estan prenent les seves mesures, i de la segona onada vam aprendre quines restriccions funcionaven i quines no, sense necessitat de ser tan estrictes», va assenyalar el director regional de l'OMS.

El govern espanyol, en la mateixa línia que l'OMS

En la mateixa línia que Hans Kluge, va parlar ahir el ministre de Sanitat, Salvador Illa, que va rebutjar l'aprovació d'un confinament total de la població, encara que va recalcar que hi ha «moltíssima preocupació» per l'escalada de contagis a Espanya en els últims dies.

En gran part del continent europeu les dades sobre contagis i morts per Covid continuen sent alarmants. Al Regne Unit, les autoritats sanitàries van certificar aquest dijous 1.162 morts en 24 hores, la xifra més elevada des del 21 d'abril, quan es van registrar 1.224 decessos.

A Alemanya, les mesures fixades fa un mes encara no han generat notícies positives, però el govern i les diferents regions alemanyes les han prorrogat fins a finals de gener. En el dia d'ahir, aquest país europeu va tornar a sobrepassar per segon dia seguit els 1.000 morts per Covid-19 en 24 hores, mentre els nous casos van pujar fins als 26.391, segons la informació de l'Institut Robert Koch de virologia.

Europea va acabar el passat any 2020 amb un total de 26 milions de casos confirmats de coronavirus i 580.000 morts de forma oficial. A més, els 27 països europeus han vist com creixia un excés de mortalitat proper a les 313.000 morts en tot l'any.


Comentaris

envia el comentari