La pandèmia s'ha caracteritzat per la disparitat d'opinions i accions a escala global, tant en l'àmbit governamental com en la responsabilitat ciutadana. Hi ha molta gent que ha criticat les mesures imposades pels Governs de cada país i fins i tot les intervencions dels epidemiòlegs. Amb tot això, l'Organització Mundial de la Salut assegura que la pandèmia global es podria haver evitat.
En concret, l'OMS ha assenyalat el febrer de 2020 com a data clau per al futur sanitari, ja que en aquell moment no es van prendre les decisions pertinents per evitar la crisi global. Segons un informe elaborat per experts independents, encara que vinculats a l'OMS, els principals responsables d'aquesta situació són els líders mundials, que haurien d'haver actuat amb més solidaritat per evitar les conseqüències de la Covid-19.
[predef]catalunya-diari-625[/predef]
Segons l'informe, existien punts febles en diferents esglaons de la cadena de responsabilitat social, en paraules de l'exprimera ministra de Nova Zelanda, Helen Clarck, i l'expresidenta de Libèria, Ellen Johnson Sirleaf. Les dues autores critiquen directament als governs per haver actuat quan ja era massa tard.
L'objectiu de l'informe
Basant-se en un recull de dades i el mostreig de diverses zones del món, es va decidir elaborar l'estudi amb l'objectiu de reclamar l'atenció de l'OMS i el seu poder com a última paraula en tot aquest procés. El document pretén introduir una sèrie de canvis radicals per evitar que aquesta situació es torni a repetir amb un altre virus o malaltia.
Recomanen la creació d'un consell d'amenaces sanitàries globals que estigui format per diferents caps d'estat i govern, perquè puguin confeccionar una millor resposta i incrementar el finançament per afrontar aquesta classe d'amenaces.
Una de les principals crítiques per part de l'article fa referència a la manca d'iniciativa per una organització o país en concret. «El lideratge polític global ha estat absent», argumenten els autors. Assenyalen directament al moment en què es va detectar el virus a Wuhan, i a la lenta resposta per part dels estats membres que va tenir com a conseqüència la manca de recursos per fer front al virus.
Febrer de 2020 com a data clau
Segons els experts, el febrer de 2020 va ser el moment en què la història podria haver canviat. «Molts països van triar esperar i veure què passava», es comenta a l'article. De fet, la majoria va optar per l'opció de comptar resultats, encara que totes aquestes sentències venen donades des de la posició actual, en què s'ha recopilat una autèntica barbaritat d'informació.
Així doncs, es podrien haver evitat els col·lapses sanitaris i els milions de morts arreu del món. També s'assenyalen els milers d'errors i retards en la preparació de la pandèmia. Pel que fa a aquesta situació, comenten que no es tracta de la primera pandèmia, i assenyalen directament a l'ONU per no ser prudents i haver documentat crisis prèvies per actuar en conseqüència amb l'actual.
Tot i que la polèmica generada per l'aparició del virus es va centrar en el govern xinès, aquest informe defensa la seva ràpida actuació com un dels exemples més clars del que haurien d'haver fet la resta de països. És més, l'informe apuntat directament a l'OMS per la inexistència de protocols que permetessin el tancament imminent de fronteres i una estratègia amb perspectiva global, en definitiva, una lluita unida que hagués servit per lamentar menys morts.