El director general de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus

L'OMS veu «impressionant» la disminució de contagis a Espanya, però demana precaució

En paral·lel, l'entitat ha instat seguir administrant les vacunes

L'Organització Mundial de la Salut ha felicitat Espanya per la «impressionant» disminució de contagis des del gener, però ha demanat precaució per Setmana Santa. «No hem d'abaixar la guàrdia», ha dit aquest dijous la responsable d'emergències de l'OMS, Catherine Smallwood, remarcant que les restriccions a l'estat espanyol han sigut «molt efectives» per reduir les infeccions.

Tanmateix, Smallwood ha avisat del «risc» d'una quarta onada si no hi ha prou prudència. «Aquests nivells s'han de mantenir baixos», ha afegit el director de l'OMS per Europa, Hans Kluge, recordant que és massa d'hora per confiar únicament en la vacunació per mitigar l'impacte de la pandèmia.

Per ara, l'OMS no veu un increment «dramàtic dels casos» ni a Espanya ni a la resta d'Europa, però no descarta que això es produeixi en les pròximes setmanes, especialment per la propagació de la variant britànica que s'està convertint en «predominant».

Kluge ha avisat que la vacunació no permet aixecar restriccions de manera «immediata». «Hi ha més morts ara que fa un any», ha assegurat Kluge quan es compleix un any de l'inici dels confinaments per la pandèmia.

Tanmateix, Kluge ha avançat que les dades preliminars de la vacunació a Israel, Regne Unit i Escòcia són «prometedores» perquè indiquen una disminució de les morts. L'OMS i el Centre Europeu de Prevenció i Control de Malalties estan estudiant l'impacte de la vacunació als països europeus per saber millor com afectarà l'evolució de la pandèmia.

Vacuna d'Oxford

Kluge ha recordat que la trombosi és la tercera malaltia més comuna al món. «La vacuna contra la covid-19 no impedirà altres malalties», ha recordat. A l'espera de la investigació sobre si un reduït nombre de casos de trombosis podria estar vinculat a la vacuna d'Oxford-AstraZeneca, l'OMS insisteix que les dades actuals indiquen que els beneficis continuen sent molt més alts que els riscos.