Vacuna coronavirus

L'OMS refreda les seves expectatives per la vacuna i no creu que estigui per a tothom fins el 2022

L'organització diu ara que a mitjans del 2021 hi haurà dosis limitades

Soumya Swaminathan, la cap dels científics de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), ha vaticinat males notícies aquest dimecres. En concret, ha avisat que des de l'organització no s'espera que es pugui vacunar de manera generalitzada a la població contra la covid-19 fins al 2022.

La setmana passada l'OMS havia afirmat que això passaria a meitats del 2021, però ara Swaminathan ha dit que el més probable és que a mitjans del 2021 arribin als països una «quantitat limitada de dosis». Un fet que confirma que el més segur és que es tardi uns dos anys a vacunar entre el 60% i el 80% de la població.

S'interrompen els assajos de la vacuna d'Oxford per la malaltia d'un dels participants

A més a més, aquest dimecres també s'ha sabut que AstraZeneca ha interromput els assajos de la vacuna contra la covid-19 que ha desenvolupat amb la Universitat d'Oxford per la «malaltia potencialment inexplicable» d'un dels participants, segons un comunicat de la companyia difós pel portal 'Stat'.

La farmacèutica, qui es troba en l'última fase de proves de la vacuna, revisarà les dades de seguretat. En el comunicat, remarca que en grans assajos, es poden desenvolupar malalties per casualitat, però això s'ha de revisar molt curosament. «Estem treballant per agilitzar la revisió de l'esdeveniment per minimitzar qualsevol possible impacte en el calendari de l'assaig», afegeix AstraZeneca, que diu que estan compromesos amb la seguretat dels participants i els més «alts estàndards» en els seus assajos.

Segons un informe del diari 'The New York Times', que cita una font propera a la situació, el participant ha desenvolupat una mielitis transversa. Es tracta d'un trastorn neurològic que es caracteritza perquè els pacients pateixen una inflamació en alguna secció, i en els dos costats, de la medul·la espinal. Aquesta inflamació afecta la informació que els nervis de la medul·la espinal envien a la resta del cos.

A conseqüència de la inflamació, els pacients poden experimentar dolor, paràlisi o debilitat muscular; problemes sensorials, com formigueigs o ardor i disfuncions en l'aparell digestiu o en l'urinari, entre altres. Els diferents símptomes depenen de la zona de la medul·la espinal on s'ha produït la inflamació i el seu grau d'afectació, segons la informació facilitada per la Societat Espanyola de Neurologia.

La incidència d'aquesta malaltia és relativament baixa, ja que cada any es detecten entre 1 i 8 casos per cada milió de persones. És un trastorn que pot aparèixer en qualsevol edat, però es dona amb més freqüència en pacients d'entre 10 i 19 anys i entre els 30 i 39 anys.

Les causes del trastorn són molt diverses. Pot produir-se per algun tipus d'infecció viral, bacteriana o fúngica que afecta la medul·la espinal. En ocasions no és la infecció la que provoca el dany directament, sinó la resposta immunitària i en aquest cas seria una mielitis parainfecciosa. També es pot produir per algunes malalties que afecten el sistema immunitari, com el lupus o la síndrome de Sjögren, o a malalties que produeixen trastorns de la mielina, com l'esclerosi múltiple.