YOUTUBE:

🎥Els millors vídeos i directes al canal de Youtube de CatalunyaDiari. ➡Segueix-nos GRATIS punxant aquí. T'ESPEREM!

L'OMS posa ordre i assenyala quan arribarà realment la vacuna

Recorda que encara queda un «llarg camí» i que caldrà pactar una distribució «justa» de les dosis

Imatge d'arxiu d'un treballadora sanitari amb una prova de coronavirus
Assenyala que encara queda un «llarg camí» i que caldrà pactar una distribució «justa» de les dosis | Ángel Ullate

Els investigadors continuen la lluita contrarellotge per aconseguir com més aviat millor la vacuna contra el coronavirus i poder controlar la pandèmia que ha regirat el món aquest 2020. Justament aquest dimecres l'Organització Mundial de la Salut (OMS) ha assenyalat que les primeres dosis es començaran a subministrar a partir de «la primera part del 2021».

El director d'Emergències Sanitàries de l'OMS, Mike Ryan, ha recordat que les presses no són bones perquè cal que la vacuna sigui «segura i efectiva» i, per tant, la ciència necessita temps:  «No es poden prendre dreceres».

Tot i no voler crear falses expectatives en el calendari, Ryan ha qualificat de «bones notícies» els resultats de l'assaig de fase I/II de la vacuna contra la Covid-19 que està desenvolupant la Universitat d'Oxford (Regne Unit), que indueix fortes respostes immunològiques.

No obstant això, Ryan ha avisat que són dades de fase 1 pel que encara queda un «llarg camí» fins a obtenir una vacuna. «Ara cal provar-la en grups més grans de la població», ha dit, per a assenyalar que, una vegada que s'aconsegueixi que sigui efectiva, el repte passarà per poder fabricar-la a gran escala perquè estigui disponible a tot el món.

Caldrà pactar una distribució «justa» de la vacuna

De la mateixa manera s'ha pronunciat el director general de l'organisme de Nacions Unides, TedrosAdhanon Gebreyesus, qui ha avisat que es necessita compromís polític perquè es produeixi una distribució «justa» de la vacuna. «Si no hi ha consens perquè aquesta vacuna sigui un bé públic global, els que no puguin permetre-la-hi es quedaran sense ella», ha sentenciat.  

  

No obstant això, Tedros ha comentat que no cal esperar a tenir una vacuna efectiva perquè es pot vendre al nou coronavirus «sense ella», a través d'un fort lideratge polític, la participació de la ciutadania i una estratègia integral per a suprimir la transmissió del virus. Així, el director general de l'OMS ha assegurat que una de les eines «clau» per a detenir els contagis és el rastreig dels contactes dels casos positius, ja que «cap país» pot controlar l'epidèmia si no sap on està el virus.

«Per descomptat, el rastreig de contactes no és l'única eina, ha de ser part d'un paquet integral, però és una dels més importants. Com hem dit moltes vegades, les mesures de confinament poden ajudar a reduir la transmissió, però no poden detenir-la per complet. El rastreig de contactes és essencial per a trobar, aïllar casos i identificar i posar en quarantena els seus contactes», ha recalcat Tedros.


Comentaris

envia el comentari