El que opina l'OMS: Les possibilitats que Espanya torni a patir un confinament massiu

L'organització també ha valorat les mesures que s'estan prenent al respecte

Maira Neira, directora de Salut Pública de l'OMS
Maira Neira no creu que torni el confinament massiu a Espanya | EFE

La directora de Salut Pública i Medi ambient de l'OMS, María Neira, creu que Espanya podrà evitar el confinament massiu perquè, encara que reconeix que existeix «un segon moment de crisi», aquesta decisió hauria d'estar justificada per una situació epidemiològica «molt alarmant».

Segons assenyala en una entrevista amb Efe, Neira considera que ara no es donen aquestes circumstàncies: «Quan es veu com està Canàries, com estan les Balears, Astúries, Galícia... hi ha molts llocs al país on la situació s'ha pogut controlar», sosté l'experta.

A més, ha apuntat: «Pensem que no seria necessari i que l'important és intentar evitar-ho al màxim per les conseqüències econòmiques i en la salut mental, i perquè deixen de prestar-se serveis bàsics de salut. Cal ser molt estratègics i tàctics quant a l'aplicació d'aquestes mesures», però afegeix que si algun dia és necessari,  caldrà fer aquest pas.

Des de l'OMS segueixen recomanant les mesures bàsiques

Preguntada sobre si són suficients mesures com realitzar test de manera massiva, rastrejos de casos sospitosos i dels seus contactes o amb les quarantenes, contestava: «Continuem recomanant aquestes mesures bàsiques de salut pública, que funcionen». Ara mateix, «se'n poden buscar unes altres», mentre continuava explicant solucions «dissenyades a mesura» en funció de quina és la situació epidemiològica i el més adaptades possibles a la situació local.

Entre altres coses, Neira també s'ha posicionat sobre l'augment de casos a Espanya respecte a altres països com Itàlia o el Regne Unit. «Espanya ha augmentat la seva capacitat de fer tests moltíssim, i això dona part de la resposta», afirmava. Afegia que «com més test hi hagi, millor informació sobre la situació real es té. Ens permet tenir una reacció com més ràpid possible».

María Neira no creu que ara mateix es pugui parlar d'una segona onada, malgrat les declaracions de l'altre dia de la consellera de salut del País Basc. Creu que es viu una segona situació de crisi i d'urgència, i quant a la situació epidemiològica jo crec que com el virus mai es va anar estem probablement en aquesta primera onada, que mai va desaparèixer, i el virus, després d'aixecar les mesures de confinament, va trobar l'oportunitat de transmetre's.


Comentaris

envia el comentari