Imatge d'un infant remullant-se en una font.

Arriba una onada de calor llarga i amb temperatures de fins a 45 graus

L'Agència Estatal de Meteorologia ha advertit aquest dilluns que la insolació dels últims dies i l'entrada d'una massa d'aire calent africà provocarà que les mínimes no baixin dels 25 graus a bona part de la Península

L'Agència Estatal de Meteorologia (Aemet) ha advertit aquest dilluns que s'aproxima una de les setmanes més calentes del mes. Una nova onada de calor que normalitzarà les temperatures de més de 35 graus arreu de gairebé tota la Península, i que les farà pujar fins a fregar els 45. Es preveu que comenci aquest dimarts, dia 10 d'agost, encara que es notarà a tota la Península a partir del dijous. Així, l'onada de calor coincidirà amb la fi del que es coneix com el període canicular, que concentra els dies més càlids de l'estiu.

El període es podria allargar durant uns dies, fins al dilluns dia 16, segons l'Aemet, i tan sols les zones muntanyoses situades a més de 1.200 metres se'n salvaran. Cantàbria i bona part de Galícia podrien viure l'onada de calor amb menys intensitat. A partir del diumenge i el dilluns, el mercuri començarà a baixar des de l'oest peninsular, encara que la predicció és més feble en aquest sentit.

L'Aemet explica que la forta insolació dels darrers dies ha començat a fer créixer les temperatures. Amb l'entrada des del sud d'una massa d'aire de procedència africana, molt càlid, es preveu que intensifiqui la calor de manera progressiva i l'aire s'estengui per tota la Península —menys la finestra cantàbrica—, les Illes Balears i les Canàries, aquestes últimes cap al final de la setmana.
 

Fins als 44 graus al cap de setmana en zones del sud peninsular

Les prediccions meteorològiques preveuen temperatures que superaran els 35 graus. Això significa que no serà estrany que se superin els 40 graus, especialment a les valls del sud, i ja a partir del dimecres. Si més no, a partir del dijous les màximes de quaranta graus s'estendran cap al llevant mediterrani. Però per si no és prou, té més potencial per a ser el titular de la notícia el fet que les mínimes no baixaran dels 25 graus a les zones amb les temperatures màximes més altes.

Amb tot, la situació es preveu anticiclònica, seca i estable, amb el cel assolellat i poc cobert de núvols. Tanmateix, es preveuen precipitacions aïllades al Pirineu, al sistema ibèric i al central i al País Valencià i Múrcia. Podrien anar acompanyats de fang, i és que es preveuen núvols mitjans acompanyats de pols en suspensió. Aquest dilluns ja es preveu que la calor es faci notar al sistema ibèric i al curs superior del riu Ebre. 

Entre el divendres i el diumenge es preveu el pic de la calor. S'estima que la meitat sud de la Península superarà els 40 graus i es podran assolir els 44 graus, mentre que també les Illes Balears i Llevant també s'aproximaran als 40. A la resta del país, excepte del Cantàbric i el nord-oest de Galícia, les temperatures se situaran vora els 35 graus.