Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Fotomuntatge de Nauzet Méndez i tot de fruita exposada en cistells

Onada de solidaritat amb un agricultor desesperat: «No vull fer pena, només necessito ajuda»

«No vull fer pena, només necessito ajuda», explica Nauzet Méndez

És la història de Nauzet Méndez, un pagès del municipi canari d'Agüimes que viu i treballa a Ingenio.

L'agricultor es va enfrontar a una de les situacions més complicades de la seva vida. Un molt greu, ja que tenia una producció de mango que necessitava vendre. En un primer moment no veia la llum i li semblava gairebé impossible vendre-la tota.

Després de reflexionar-hi molt, Nauzet va pensar en una possible solució per a aquest problema. Va publicar un vídeo a les xarxes socials en què explicava que havia contactat amb majoristes, «però els sortia més barat portar-ho de fora».

Així mateix, en aquest enregistrament, que s'ha fet viral a Espanya, explicava que la fruita estava caient a terra i es perdria. «No vull fer pena, només necessito ajuda», comentava en xarxes socials.

No s'ho va pensar dues vegades i va publicar el vídeo a les xarxes socials. La veritat és que la resposta per part dels usuaris va ser massiva. En només dues hores va vendre 6.000 quilos de mango.

La venda es va produir a la seva fruiteria, ubicada al carrer Juliano Bonny Gómez, a Ingenio, «Ens han desbordat», va publicar Nauzet a la seva xarxa social de Facebook.

Un joven agricultor canario pide ayuda para no tirar 8.000 kilos de sandía

«Vaig haver de demanar ajuda, perquè la quantitat que em pagaven els majoristes era molt poc, sense cobrir les despeses fixes i de producció. Era molt inferior al preu que he posat al públic. Si no ho venc, perdo la collita. Per això vaig fer l'oferta amb el preu d'1,69 euros per cada quilo de mango. En altres llocs, el quilo te'l trobes entre 2,5 i 4,20 euros. Estic molt sorprès i agraït per la resposta de la gent», va dir l'agricultor al mitjà 'La Provincia'.

Per a sorpresa del canari, la seva botiga era plena de gent. La va obrir mitja hora abans, a dos quarts de vuit del matí, quan va veure que hi havia persones fent cua.

Lamentablement, el cas de Nauzet no és el primer agricultor canari que recorre a les xarxes socials per a vendre els seus productes, però no ha passat desapercebut.

En aquest sentit, altres professionals del sector també s'han vist obligats a demanar ajuda, com és el cas de Sergio Rodríguez, de Tenerife, que necessitava vendre 8.000 quilos de síndria.

Aquest últim, després de la crida, també va aconseguir vendre tota la fruita gràcies a la resposta massiva dels seus veïns.

La situació de l'agricultura canària

Actualment, les illes Canàries es mantenen al marge de les mobilitzacions dels professionals del camp espanyol. Entre finals de gener i principis de febrer d'aquest any, hi ha hagut contínues protestes en aquest sector.

Especialment a Extremadura, on es van arribar a produir càrregues policials; a Andalusia, amb talls de carreteres o crema de pneumàtics; i a Castella i Lleó, amb més de 7.000 treballadors mobilitzats.

D'altra banda, segons Rafael Hernández, de la Coordinadora d'Organitzacions d'Agricultors i Ramaders (COAG) a les illes, una de les organitzacions que ha coordinat les mobilitzacions conjuntament amb l'Associació Agrària de Joves Agricultors (ASAJA) i la Unió de Petits Agricultors (UPA), diu que «això necessita el seu temps, les seves estratègies, les seves pautes» i, de ser necessari, assegura que a l'arxipèlag també s'incitarà a sortir al carrer.

«L'any passat, la venda agrària va caure un 8,6% i, en el cas de la renda, en el sector primari és el 60% de la mitjana dels sectors productius. És una cosa insostenible», explica el president de COAG a l'arxipèlag.

D'aquesta manera, una sèrie de factors comuns ha anat agreujant aquesta situació fins arribar a un límit que ha provocat que molta gent deixi de treballar al sector del camp.