Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo whatsapp
Imatge on apareix primer pla d'un estetoscopi i un polze cap avall

Quines opcions tens si no et reconeixen la incapacitat i no pots continuar treballant?

La Seguretat Social pot denegar la concessió de la incapacitat, però hi ha diferents alternatives sobre la taula

La Seguretat Social lliura una sèrie de prestacions essencials per a moltes persones. Un dels ajuts més populars correspon a la incapacitat permanent, adreçada a aquells treballadors que han vist limitades les seves capacitats per fer la seva activitat laboral. Les causes principals estan relacionades amb malalties o accidents i aquesta pensió vol compensar la pèrdua d'ingressos.

El procés per obtenir aquesta pensió s'inicia a la direcció provincial de l'Institut Nacional de la Seguretat Social (INSS) on resideixi el treballador. Un equip de valoració d'incapacitats (EVI) -o Tribunal Mèdic- s'encarrega d'avaluar la incapacitat i fa un examen complet, on destaquen les preguntes a l'afectat i l'exploració física. Però és possible que, en una primera anàlisi, l'INSS denegui la concessió de la incapacitat permanent.

Què fer si et deneguen la incapacitat permanent?

Davant d'aquesta situació, la persona que sol·licita la incapacitat té diferents opcions sobre la taula. La més habitual és demanar una revisió d'aquesta decisió. L'INSS té obligació d'acceptar la petició i tornar a valorar la possibilitat d'atorgar la incapacitat permanent.

La Seguretat Social imposa uns terminis en cada cas per aprovar les revisions, i normalment tenen un màxim de 2 anys. Tot i això, hi ha excepcions on la sol·licitud de revisió es pot presentar en qualsevol moment. Per exemple, si hi ha un error de diagnòstic a l'avaluació inicial, cosa que permet assignar el grau d'incapacitat real, o si el treballador desenvolupa problemes més greus.

Imatge de fons duna persona en cadira de rodes i una altra dun cartell del Ministeri dOcupació i Seguretat Social
Les persones poden demanar la revisió del vostre cas per rebre la incapacitat permanent | Europa Press, Getty Images Pro

I si la Seguretat Social continua sense concedir la incapacitat?

En el cas que el treballador tampoc no aconsegueixi obtenir la incapacitat, aquest té la possibilitat de demanar una adaptació al seu lloc de treball. L'empresa el pot col·locar en altres funcions i, així, fer unes tasques d'acord amb el seu estat de salut. Per desgràcia, l'empresa pot optar per acomiadar el treballador per ineptitud sobrevinguda.

En aquest sentit, l'empresa ha de pagar una indemnització de 20 dies per any treballat fins a un màxim de 12 mensualitats. Hauran de demostrar l'existència d'aquesta ineptitud sobrevinguda amb arguments sòlids. Aquesta condició s'atorga a les persones que no són aptes per al lloc de treball, sigui per perdre facultats o per manca de coneixements en la matèria.

Tipus d'incapacitat permanent

La Seguretat Social divideix la Incapacitat Permanent en 4 graus segons la gravetat. La parcial correspon al treballador que pateix una disminució no inferior al 33% en professió. La incapacitat total impedeix al treballador ocupar el seu lloc habitual, però pot tenir una altra feina.

D'altra banda, la incapacitat permanent absoluta vol dir que el treballador no pot exercir cap professió. La gran invalidesa és el grau més greu, on l'afectat requereix l'ajuda d'una altra persona per fer les activitats més bàsiques.