IMPORTANT i GRATIS:

📱Encara no t'has baixat l'App del Catalunya Diari? A què esperes per saber-ho tot. CLICA AQUÍ, és gratis!

Salut preveu realitzar totes les operacions i proves greus ajornades abans d'agost

El departament vol tenir més de 800 llits estables d'UCI, un 30% més que abans de l'epidèmia

Imatge dels passadissos de l'Hospital Clínic de Barcelona, 30 de març de 2020
Els hospitals s'han bolcat en les darreres hores en la lluita contra el coronavirus. | CatalunyaDiari

El Departament de Salut vol realitzar abans de finals de juliol les operacions i proves diagnòstiques de caràcter greu ajornades durant la pandèmia del coronavirus. Serien sobretot intervencions relacionades amb el càncer, malalties cardiovasculars i proves de cribratge.

Ho ha anunciat la directora de l’Àrea Sanitària del Servei Català de la Salut (CatSalut), Xènia Acebes. El director del CatSalut, Adrià Comella, ha dit que tenen la intenció de mantenir per sobre dels 800 els llits estables d'UCI un cop passi l'epidèmia d'aquí uns mesos, fins a un 30% més que els 675 que hi havia abans de l'esclat del coronavirus.

S'han atès 9.000 naixements i 1.800 urgències greus

Tot i que el sistema s'ha pràcticament bolcat amb el coronavirus, durant aquestes setmanes de confinament s'han atès uns 9.000 naixements i 1.800 urgències greus no relacionades amb el virus com politraumatismes o infarts. S'han fet unes 34.000 operacions de malalties greus i 49.000 proves complementàries, a més de 195.000 visites a especialistes hospitalaris. S'han atès unes 2.500 urgències diàries no relacionades amb la covid-19.

Actualment les urgències per covid suposen la meitat del total, aproximadament, tot i que estan baixant. Per això, ara es vol recuperar part de les intervencions ajornades aquestes setmanes i es preveu fer-ho d'aquí a finals de juliol, sobretot en el diagnòstic i intervencions de càncer, la cirurgia cardíaca, vascular i neurocirurgia, i les proves de cribratge.

Queden més de 1.500 llits d'UCI instal·lats

Comella ha explicat que abans de l'epidèmia hi havia uns 675 llits d'UCI i s'ha arribat als 2.000, dels quals en queden 1.500 d'instal·lats. Ara mateix hi ha 684 llits d'UCI ocupats per pacients de coronavirus, que van baixant lentament, mentre van augmentant els altres tipus de pacients. Tot i així, els pacients de covid-19 encara ocupen més llits d'UCI que els que hi havia instal·lats abans d'aquesta crisi sanitària.

Abans de l'emergència del coronavirus hi havia uns 12.000 llits convencionals al sistema públic de salut i s'ha arribat als 20.000. Després de la crisi sanitària es tornarà lentament a les xifres anteriors, excepte en algun centre on ja estava previst un increment. Els llits convencionals ocupats per pacients de coronavirus estan disminuint més ràpidament.


Comentaris

envia el comentari