Nadal comença a preocupar. Tot i que el coronavirus sembla haver donat una treva a Espanya, és ben sabut que encara no es pot abaixar la guàrdia del tot.
És cert que el nostre és un dels països amb una incidència més baixa, de fet, la més baixa d'Europa. Tot i això, aquestes últimes setmanes els positius per contagi de covid estan augmentant i ja es comença a parlar de noves restriccions de cara a Nadal.
Les bones dades de la campanya de vacunació a Espanya han fet que, des d'estiu fins ara, gairebé no s'hagin hagut d'imposar restriccions. Tot i això, la cosa podria canviar de cara a les festes nadalenques.
Com va passar els anys anteriors, les reunions familiars en espais tancats, així com l'aglomeració de gent en llocs com ara centres comercials o restaurants, preocupen. Es tracta d'escenaris propicis per a la propagació del covid.
De moment, no hi ha hagut pronunciació oficial del Govern respecte al tema. El que sí que hem pogut escoltar ja és l'opinió d'alguns experts en la matèria.
Convindria imposar restriccions de cara a Nadal?
La gran majoria té una opinió similar. Tot i que uns optarien per unes mesures més estrictes i altres més relaxades, els experts del nostre país tenen clar que Nadal és una època de risc.
És per això que apostarien per imposar certes restriccions que ajudin a evitar una gran propagació del virus, ara que la situació a Espanya s'ha aconseguit estabilitzar força. «La distància interpersonal, maximitzar la higiene i la ventilació d'interiors», són les claus que dona el viròleg Alfredo Correll per garantir un espai sense riscos als dinars o sopars familiars.
A més, des del seu punt de vista, la situació aquest any és molt diferent de la de l'anterior. «No tornarem a tenir una onada com la que vam tenir l'any passat, almenys a curt-mitjà termini», assegura.
Altres experts afirmen que, malgrat que ens trobem a poc més d'un mes de les dates assenyalades, encara no és fàcil haver de decidir. «Aventurar res és difícil. Depenent del nombre de contagis i de la incidència» caldrà prendre unes mesures o unes altres, assegura el portaveu del SESPAS, Manuel Franco.
Altres, però, opten per l'opció més dràstica de cara Nadal : «Per mi caldria restringir molt». És el que opina el viròleg del CSIC, Luis Enjuanes, que sembla que veu clar que, com diu la dita, val més prevenir que curar.
En el que sí que estan d'acord molts dels experts és amb el passaport covid. Ho plantegen com una de les opcions més viables i efectives de cara a les festes que s'acosten. «Fa d'alguna manera que les persones no vacunades pensin vacunar-se», assegura Manuel Franco.
El viròleg Raúl Ortiz també afirma que es tractaria d'una mesura viable: «És una possibilitat que s'ha de plantejar en l'àmbit nacional».
D'altra banda, l'expert en infeccions Oriol Mitjà afirma que, malgrat que «un repunt d'una sisena onada és esperable» la situació al gener o al febrer no serà pitjor. «El coronavirus s'haurà anat convertint en grip».
«En el moment en què la taxa de vacunació o les persones que ja hagin patit la infecció sigui propera al 100%, les taxes de mortalitat seran ja molt baixes», afirma també.
Així, doncs, l'opinió experta és clara. No sembla que hi hagi una tendència tan dolenta com la dels anys anteriors, però, no estaria de més prendre certes mesures de prevenció.