Bonificacions fiscals del 95% per empreses que s'instal·lin o inverteixin a Reus, que ampliïn la plantilla i per a noves construccions amb habitatge de protecció oficial. És el gran reclam que ha presentat, aquest dijous, el govern de Reus en matèria fiscal, i que s'ha anunciat com un paquet de mesures per atraure inversió econòmica, ocupació i habitatge protegit.
Les ordenances que la setmana vinent s'aprovaran al plenari —el govern hi té majoria absoluta— també contemplen, segons s'ha explicat, congelar els impostos i taxes municipals. L'anunci d'avui, però, s'ha centrat en les noves bonificacions fiscals. Un paquet de mesures que, tal com s'ha presentat, segueix la línia d'actuació marcada pel Pla de Reactivació Econòmica i Social.
95% de bonificació en l'IAE, l'IBI i l'ICIO
Les empreses que s'instal·lin a Reus o que ja hi siguin i ampliïn la plantilla comptaran amb un 95% de bonificació de l'Impost d'Activitats Econòmiques, de l'Impost sobre Béns Immobles i de l'Impost de Construccions, Instal·lacions i Obres. Per acollir-se a aquesta bonificació han de crear, almenys, 25 llocs de treball estables i de jornada completa.
Aquests llocs de treball, a més, s'hauran de tramitar a través de Mas Carandell, una clàusula que, segons ha exposat la regidora d'Hisenda, Mariluz Caballero, «afavorirà la gent de Reus i el seu entorn». Tot i que la contractació final la farà l'empresa, estarà obligada a publicitar les ofertes de feina a l'Institut Municipal de Formació i Empresa.
L'ampliació de plantilla implicarà que l'IAE i l'IBI quedin bonificats durant deu anys. Durant els cinc primers es reduirà el seu import un 95%, i els cinc següents es bonificarà un 10% menys cada any. L'ampliació de plantilla de les empreses que ja tinguin activitat a Reus també es bonificarà si es fa a través de contractes indefinits.
En aquest cas a través d'una rebaixa d'entre el 25% i el 50% de l'IAE, una línia d'actuació que ja s'aplicava, però que s'ha incrementat respecte a les bonificacions d'entre el 10% i el 25% que hi havia previstes fins ara. Si la plantilla amb contracte indefinit augmenta entre un 10% i un 15% respecte al volum de l'any anterior, la bonificació serà del 25%.
Si la plantilla s'incrementa en un 15% i un 20%, la bonificació serà del 40%, i a partir d'un augment del 25%, la bonificació arribarà al 50%. La tercera pota del paquet de bonificacions fiscals vol atraure la construcció d'habitatge protegit. Reus té una manca notable d'habitatge d'aquesta mena, i incrementar-ne el parc va ser una de les grans promeses electorals de Junts per Reus.
El compromís concretava que s'incorporarien al parc d'habitatge públic 1.000 pisos en quatre anys, una promesa que, des de l'oposició, es recorda de manera recurrent. A través de la política fiscal, el reclam és, per una banda, la bonificació del 95% de l'ICIO per aquelles obres de nova edificació en edificis d'habitatge protegit.
Per altra banda, es bonificarà la quota de l'IBI dels habitatges de protecció oficial un 50% durant deu anys. Si bé la rebaixa de l'ICIO és una mesura de nova aplicació, la bonificació de l'IBI ja es duia a terme, durant vuit anys en lloc de deu i amb una bonificació reduïda al 30% durant els dos últims.
El govern en treu pit i reivindica capacitat d'adaptació
Mariluz Caballero ha començat l'exposició d'aquestes bonificacions afirmant, de nou, que la ciutat «està entre les ciutats del país amb una pressió fiscal més baixa». En aquesta línia ha confirmat posteriorment que la proposta d'ordenances que passarà pel pròxim plenari contempla congelar impostos i taxes municipals i mantenir les bonificacions que hi havia previstes fins ara.
Segons l'ha definit Carles Pellicer, alcalde de Reus, és «la reforma fiscal més important i ambiciosa dels darrers anys, una proposta històrica». En la mateixa línia s'ha mostrat la resta de membres del govern que han pres part en la roda de premsa. Pellicer ha sentenciat, a més, que és «una reforma fiscal que ha de situar Reus en una situació d'avantatge de cara al futur i que és la més important de la història recent de la ciutat; no és un titular, és una constatació, i a més no té comparació amb altres ciutats».
Una sèrie de bonificacions que s'han plantejat ara, segons l'alcalde, perquè «estem sanejats econòmicament» com a Ajuntament. L'anunci ha servit per escenificar unitat de govern i treball conjunt. Hi han sigut presents l'alcalde, del PDECat, la vicealcaldessa Noemí Llauradó, d'ERC, i Daniel Rubio, tercer tinent d'alcalde, d'Ara Reus.
Des del govern s'ha insistit a destacar que la filosofia del Pla de Reactivació Econòmica i Social ja preveu actuar per pal·liar la crisi actual i futura, i que és en aquesta mateixa línia que s'han plantejat les bonificacions fiscals anunciades avui. Noemí Llauradó ha recordat, en relació amb el Pla de Reactivació Econòmica i Social, que les mesures previstes actuen principalment sobre les petites i mitjanes empreses.
És per això, ha exposat, que es vol actuar en la línia de fomentar l'ocupació, en el cas de la política fiscal, mirant cap a les grans empreses. «Apostem per atraure aquestes empreses més potents, més rellevants, més grans, per generar ocupació i per la creació d'habitatge protegit; no són objectius nous, ja consten al Pla d'Acció Municipal», ha subratllat.
En la línia que també ha anat repetint el govern des de l'inici del mandat, no només es posen el PAM o el Pla de Reactivació com a exemples de planificació municipal. Tal com ha destacat Daniel Rubio, «d'ençà que es va declarar l'estat d'alarma hem hagut de reconfigurar, reprioritzar i reprogramar algunes de les qüestions establertes al Pla d'Acció Municipal».
Ha insistit que «la capacitat d'aquest govern d'atendre les primeres necessitats de les persones ha quedat demostrada amb el Pla de Reactivació i ara ve l'acompanyament i l'empenta al sector de l'empresa». Ha anunciat, de fet, que en la línia de la política fiscal anunciada avui també es presentaran mesuren en l'àmbit de Medi Ambient durant la setmana vinent.