L'epidemiòleg català Oriol Mitjà ha alertat a través de les seves xarxes socials que el procés de desconfinament que ja ha començat a Espanya després de passar la pitjor part de la pandèmia del coronavirus pot provocar nous rebrots.
Així ho ha explicat a través de Twitter, on ha assegurat que no es pot encetar una nova fase de desconfinament sense haver controlat primerament la infecció, que actualment encara segueix instal·lada en la societat espanyola.
R0 de 0'95 i un sistema sanitari que encara no s'ha recuperat
De fet, el doctor ha explicat que actualment la R0, la taxa de ritme reproductiu bàsic d'un virus que indica a quanta gent infecta cada persona que ja està contagiada, es troba al 0,95. Això significa que cada 100 casos de coronavirus contagiaran a 95 persones més.
Per a Mitjà, aquest nombre no és suficient per fer sortir la gent al carrer, especialment després de les imatges que s'han arribat a veure de passeigs marítims plens de gent passejant i fent esport. Segons l'epidemiòleg, encara no s'ha activat el testeig PCR de casos lleus, tot i que Sanitat va anunciar ahir que exigiria les comunitats fer-ho per demanar avançar de fase en la desescalada.
La R0 és de 0,95 i no baixa des de fa 3 setmanes
El sistema sanitari té encara un 50% d'ocupació de llits crítics
Els estudis de seroprevalença mostren immunitat a BCN i Metro nord <10%
Si fem desconfinament sense control de la infecció, anem cap al rebrot de #COVIDー19— Oriol Mitja (@oriolmitja) May 5, 2020
A més, tampoc s'ha activat el rastreig de contactes «per por a la tecnologia». Pel que fa als tests de seroprevalença, que haurien de mostrar quina és la immunitat de grup adquirida després d'aquest primer bot de la pandèmia, Mitjà assegura que a les zones de Barcelona i la zona metropolitana nord menys d'un 10% de la població han mostrat immunitat.
D'altra banda, el doctor creu que encara s'ha d'explicar la gent gran, de més de 70 anys —grup de risc davant el coronavirus— perquè no han de sortir de casa ni abans de les 10h ni després de les 20h, les franges en què els adults de més de 14 anys i fins a 70 tenen permès sortir a passejar i fer esport.
Per acabar, Oriol Mitjà assegura que el sistema sanitari encara no està capacitat per respondre a un segon brot de la malaltia, ja que els hospitals tenen un 50% de llits per a persones en estat crític ocupats.
Les seves paraules continuen amb els avisos que va publicar el 29 d'abril, després de conèixer quines serien les fases de desescalada del govern espanyol. L'epidemiòleg va considerar que aquest pla era encertat, però que s'havien de tenir en compte altres mesures que buscaven, com a finalitat última, controlar els possibles rebrots.