Oriol Mitjà critica la decisió de la jutgessa de Lleida: «Ha errat en interpretar conceptes epidemiològics»

L'epidemiòleg creu que algú podria haver-li aclarit els dubtes abans de prendre la decisió

Oriol Mitjà, en una roda de premsa durant l'abril de 2020.
Oriol Mitjà ha carregat contra la decisió de la jutgessa de Lleida contra l'enduriment del confinament del Segrià. | ACN

La resolució de la jutgessa de guàrdia que va tombar l'enduriment del confinament a Lleida i altres set municipis del Segrià per controlar la pandèmia de coronavirus ha estat criticada per molts experts. Un dels que ha carregat contra la decisió ha estat Oriol Mitjà, que a través del seu compte personal de Twitter ha assegurat que el paper de la jutgessa és important perquè «fa d'àrbitre entre el poder de l'executiu i l'obligació del ciutadà a obeir».

Oriol Mitjà afirma que «ha errat en interpretar conceptes epidemiològics i sobre el control d'infeccions», alhora que es pregunta si algú podria haver-li aclarit els dubtes. En aquest sentit, l'expert afirma que «l’aïllament i el confinament son les mesures per excel·lència pel control d’infeccions».

En aquest sentit, Mitjà entén que la jutgessa consideri «ambigu» que el confinament sigui «una mesura emparada per la llei de control de malalties transmissibles que argumenta la Generalitat», ja que la llei «podria ser més clara».

La importància de la incidència poblacional

L'epidemiòleg considera que un dels errors més rellevants de la jutgessa és menystenir els valors d'incidència poblacional i la transmissió comunitària. Segons l'auto de la magistrada, la incidència de 250/100.000 habitants i de transmissió comunitària «no són concloents».

En aquest sentit, Mitjà assegura que una incidència superior a 100 és «molt elevada» i que la transmissió a la comunitat es dona quan «no hi ha una font clara de l'origen».


Comentaris

envia el comentari