Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Imatge d'arxiu d'Oriol Mitjà amb mascareta.

Oriol Mitjà reapareix i no porta bones notícies: «Hi haurà setena onada»

«Estic desconcertat pel que veig, el que escolto, i el que es planeja», diu l'epidemiòleg

La pandèmia evoluciona favorablement a Catalunya. Una situació que ha millorat en les últimes dates després d'una sisena onada molt dura, pel que fa a la xifra de contagis i de defuncions per la covid.

Gairebé no queda ni rastre de les restriccions, on només queda l'obligació de portar mascareta als interiors, evidencia una gran millora. Igual de clar, però, és que la pandèmia no ha acabat i seguirà amb nosaltres durant un bon temps. 

El relaxament de les mesures i, conseqüentment de la població, ha desconcertat l'epidemiòleg Oriol Mitjà. A través de les xarxes socials ha tornat a estar ben clar i ha posat serenor davant de tanta eufòria. 

Mitjà ha recordat que «la mortalitat de la sisena onada ha estat de 300 persones per milió d'habitants». Una xifra que situa el total de morts d'aquesta sisena onada amb 2.200. Una xifra utilitzada per evidenciar que la sisena, ha sigut molt més dura que la quarta i la cinquena, on la mortalitat ha estat de 150 i 200 persones per milió d'habitants, respectivament.

«Estic desconcertat pel que veig, el que escolto, i el que es planeja», reblava l'epidemiòleg, per afegir un clar i contundent: «I sí, hi haurà setena».

«No cal tancar-se a casa, però...»

El desconcert d'Oriol Mitjà és dona per les mesures que s'estan proposant per a les pròximes dates, com la retirada de les mascaretes a les aules. L'epidemiòleg és clar i pronostica que el 2022 o 2023 seguiran marcats per la covid-19 i s'ha d'estar millor preparat.

Per superar la fase pandèmica del coronavirus i arribar a una fase endèmica, la covid-19 s'ha de situar per sota dels 100 morts per milió d'habitants. Un fet que, encara queda lluny. «No cal tancar-se a casa, però tampoc podem ignorar que el problema no ha acabat», diu Mitjà.

Tal com assenyala l'investigador català, «la càrrega actual de la malaltia no és prou baixa» per fer un canvi de gestió. Aquesta problemàtica continua sent rutinària i no és excepcional. 

Per tot plegat, proposa que «ens plantegem seriosament com millorar la preparació pandèmica al nostre país i com aturar la transmissió a altres països». «No podem continuar entrant i sortint d'onades epidèmiques i de cicles de pànic i eufòria interminables, com qui va en una muntanya russa», acaba Mitjà a Twitter.