Oriol Mitjà, en una roda de premsa durant l'abril de 2020.

Mitjà: «Segur que a la tardor tindrem una segona onada i ens hem de preparar»

Ho ha dit aquest dimarts al matí a 'RAC1'

Clar i català: d'aquesta manera s'ha expressat en una entrevista a 'RAC1' Oriol Mitjà, infectòleg de l’Hospital Germans Trias i Pujol, aquest dimarts, 16 de juny, al matí. Mitjà ha donat per fet que «segur» que a la tardor «tindrem una altra vegada el virus». «Ens hem de preparar», ha exigit. Amb aquestes declaracions, Mitjà assegura el que per a molts era un rumor de pes, a l'espera del que pugui ocórrer quan passi l'estiu. La tardor comportarà un rebrot important de la pandèmia.

El virus tornarà i la segona onada podria ser més violenta, segons Oriol Mitjà

«El virus tornarà, sobretot quan torni a fer fred», ha declarat Oriol Mitjà, que alhora ha apuntat que «si fem les coses bé, el següent brot arribarà més tard i des d’un punt de partida més baix». Així, tot i que segons ell «segur que a la tardor el virus tornarà», una bona prevenció pot fer «que la següent onada sigui menys crítica».

Mitjà  ha recordat que només el 5% de la població catalana s'ha infectat pel virus, per tant la immensa majoria ha de seguir molt alerta l'evolució d'una possible segona onada, que  Mitjà dona per segura. «Ara hem de parar atenció a com tornarà el virus. Hem experimentat només una petita fracció del que el virus pot fer a la nostra població», ha dit l'infectòleg. 

«Els epidemiòlegs experts diuen que la propera onada pot ser violenta. Començarà més aviat, a la tardor o principis d'hivern, i tindrà un recorregut més gran: si no féssim res, podria ser molt més greu, però aquí és on venen les mesures que hem après», ha reblat Oriol Mitjà.

Trilla apunta a una «estabilitat bastant continuada»

Per la seva banda, el cap d'Epidemiologia de l'Hospital Clínic, Antoni Trilla, ha valorat que la situació de la pandèmia de la covid-19 a Catalunya apunta a una estabilitat «bastant continuada». En declaracions a Catalunya Ràdio, ha afirmat que l'aixecament de restriccions, especialment de mobilitat, pot generar nous contactes però ha afegit que tot apunta a que hi ha possibilitat de detectar i seguir els contactes.

L'augment de proves està permetent detectar que entre un 25 i un 50% dels casos són asimptomàtics i ha considerat que això és «el que ha passat des de l'inici de la infecció» però llavors no es feien tantes proves. Per últim, ha considerat que els rebrots a la Xina eren «previsibles» perquè el virus continua circulant.