Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Professionals del CAP Manso, amb equip de protecció individual (EPI), en el moment d'extreure una mostra de sang a un pacient

Osona, la comarca catalana que més preocupa als experts per la incidència de la Covid-19

El grup Biocomsc de la UPC també està alerta amb l'Alt Penedès, l'Alt Urgell i la Cerdanya perquè els contagis continuen augmentant

Professionals del CAP Manso, amb equip de protecció individual (EPI), en el moment d'extreure una mostra de sang a un pacient
La incidència a la comarca d'Osona se situa en 1.243 punts. | ACN

La comarca d'Osona és la que presenta unes xifres d'incidència de la Covid-19 més preocupants a tota Catalunya, segons les darreres dades publicades aquest dimarts pel Departament de Salut. En declaracions al diari 'Ara', la investigadora del grup Biocomsc de la UPC, Clara Prats, «és la que té una situació epidemiològica més alarmant». En aquest sentit, Osona acumula una incidència en els darrers 14 dies de 1.243 punts, així com un risc de rebrot de 1.223. Per Prats, aquestes xifres suposen que «un 1,2% de tota la població d'Osona són casos actius».

Tot i aquestes dades —relatives a la setmana del 31 d'octubre al 6 de novembre—, la investigadora creu que hi ha motius per ser optimista, ja que «l'Rt està baixant: ara està a l'1,01, quan fa dues setmanes estava a prop de l'1,8». En aquest sentit, en declaracions al citat mitjà, s'ha entrat «en la dinàmica de frenar; s'haurà de confirmar els pròxims dies, però les dades actuals insinuen una mica de baixada».

Cal recordar que el passat mes d'agost, Manlleu va detectar un focus a Manlleu, que amb posterioritat va saltar a Vic, que actualment és el municipi català amb una incidència acumulada més alta (1.519) i el risc elevat més alt (1.512). Així mateix, segons explicat el diari 'Ara', altres municipis de la comarca han registrat un increment de dades en el darrer mes, com per exemple Roda de Ter, Centelles o l'Esquirol.

El Berguedà també preocupa als experts

Una altra comarca que preocupa és el Berguedà, la tercera amb més incidència de Catalunya (1.198). Tot i això, Clara Prats també destaca el descens de l'Rt, que ha passat en dues setmanes del 3,59 a l'1,07. En aquesta comarca, destaca Berga, amb 102 positius, el que suposa la meitat de contagis del territori. Tot i això, també hi ha altres municipis, com per exemple Cercs, que han tingut importants increments en les últimes setmanes.

Així mateix, el Gironès també acumula una incidència alta des de fa dos mesos, amb especial atenció a Salt. Precisament, el municipi saltenc se situa amb un risc de rebrot de 1.321 punts, una incidència acumulada en els darrers 14 dies de 1.393 i una taxa de positivitat de PCR del 25%.

Per últim, hi ha tres comarques que des del grup Biocomsc de la UPC s'està fent un seguiment, ja que són les úniques que no milloren xifres. Són l'Alt Penedès, l'Alt Urgell i la Cerdanya, territoris que segons Clara Prats «el problema no és que ara tinguin una incidència molt alta, és que segueixen en creixement i, si no es frena, podria anar a pitjor en un futur imminent».